Millet İttifakı kurmayları, mutabakat metnini Duvar’a değerlendirdi
Millet İttifakı kurmayları ortak cumhurbaşkanı adayının seçim beyannamesi niteliğindeki mutabakat metnini Gazete Duvar’a değerlendirdi. Kurmaylara göre metin Türkiye siyasi tarihinde bir ilk.
ANKARA - CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti liderlerinin oluşturduğu Millet İttifakı, bir süredir üzerinde çalışılan ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni kamuoyuna duyurdu. İttifakın kurmayları Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni Gazete Duvar’a değerlendirdi. Kurmaylar, birbirinden farklı çizgilerde altı siyasi partinin, seçim öncesinde 2300 maddede ortaklaşmasının Türkiye siyasi tarihinde bir ilk olduğu görüşünü iletti.
Metinde yer almayan İstanbul Sözleşmesi’ni kürsüde yaptığı konuşmada dile getiren İYİ Partili Özlale, duygusal davranarak metnin dışına çıktığını kabul etti ve “Metnin dışına çıktığım, kalbimle hareket ettiğim doğrudur. Vallahi pişman da değilim. İstanbul Sözleşmesi yaşatıyor. Metnin dışına sadece cümle olarak çıktım. Metnin ruhunda İstanbul Sözleşmesi’ne geri döneceğimiz yazıyor zaten” diye konuştu.
SALICI: ‘AKP GİDERSE HİÇBİR ŞEY OLMAZ, SADECE GİTMİŞ OLURLAR’
İnce bir çalışma yürütülerek Türkiye'nin önüne yeni bir vizyon konulduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Türkiye şunu görsün. Adalet ve Kalkınma Partisi kendisini hep devletle bütünleştiren, vazgeçilmez olan olarak gösteriyor. Giderlerse Türkiye’nin büyük sorunlar yaşayacağı algısını üretiyorlar. 2019’daki slogan ‘Beka Meselesi’ydi hatırlayın. Hiçbir şey olmaz. Güçlü bir alternatif var. Sadece gitmiş olurlar. İyi bir şey olur.” diye konuştu.
‘ZORU BUGÜN AŞTIĞIMIZ KANAATİNDEYİM’
Farklı köklerden gelen siyasi partilerin Türkiye’nin geleceği konusunda mutabakat sağlayarak ‘işin zor kısmını aştığını’ belirten Salıcı, Altılı Masa’daki partilerin tabanlarının birbiri ile yakınlaştığını ifade ederek, “Hükümet programı ortaya çıktıktan sonra gelecek dönemdeki bakanların ve bürokratların bu metne bakarak, irade burası üzerinden götüren bir iş yapacaklarını, onun da ellerine temel bir metin verme anlamında zor ama önemli bir başarının bugün aşıldığını düşünüyorum” diye konuştu.
‘EN BÜYÜK ALKIŞ ‘SARAY’DAN ÇIKILACAK, ÇANKAYA KÖŞKÜ’NE GEÇİLECEK’ VAADİNE’
Mutabakat metnindeki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sonlandırılmasına dair vaatlerinin daha fazla alkış almasını değerlendiren Salıcı, “Bizim ‘tek adam sistemi’ dediğimiz düzen vatandaşımıza iyi hiçbir şey getirmedi. Sorsak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayatınıza girdikten sonra hayatınızda iyi giden ne var?’ diye. Herhalde vatandaşımız ne haklar açısından ne de ekonomi açısından ne de eğitim açısından anlamlı bir şey söyleyecek durumda. Başkanlık sistemi yaşamış olduğumuz sorunların çok daha büyümesine, katmerlenmesine neden oldu. Vatandaşta da karşılık buldu. En büyük alkış, ‘Saray’dan çıkılacak, Çankaya Köşkü’ne geçilecek’ dendiğinde alındı. Türkiye tekrardan şatafatın, sarayların olduğu döneme değil, istişarenin, ortak aklın ve mutabakatın yaygın olduğu bir döneme yelken açıyor” değerlendirmesinde bulundu.
EKMEN: ‘TÜRKİYE SİYASİ TARİHİNDE BİR İLK’
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen ise Millet İttifakı tarafından duyurulan ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ne dair “Bir yıldan uzun bir süre, binlerce saat ve binlerce kişinin katkısıyla Türk siyasi tarihinde seçim bildirgeleri dışında bir ilk. Siyasi partiler dahi böyle bir şeye yeltenmemişken, bugün altı partinin mutabakatla bunu yayınlaması tarihi bir an.” değerlendirmesini yaptı.
‘HERKES DERSİNE ÇOK İYİ ÇALIŞTI, TEK İHTİYACIMIZ VAR O DA OY’
Altı siyasi partinin bugünkü toplantıyla verdiği mesaja dair de konuşan Ekmen, “İktidarı devralmaya hazırız. Birinci gün ve saatten itibaren hiçbir sarsıntı yaşamadan geçiş sürecini, milletimizin takdiri varsa anayasa sistem değişikliğini hayata geçireceğiz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Herkes dersine çok iyi çalıştı. Tek bir ihtiyacımız var o da oy” dedi.
EKMEN: KAYYIMLAR VE PARTİ KAPATMALARA DAİR İFADELER BİZİM EYLEM PLANIMIZDAN İZLER
Ekmen, DEVA Partisi’nin İnsan Hakları Eylem Planı’nın ortak politikalar metnine ne kadar kadar yansıdığı sorusuna “Tek bir partinin bile itiraz ettiği bir kelime burada yok. Ana metin, ana zemin bu. Temel hak ve özgürlüklere dair cümleler, kayyım uygulamalarına dair değerlendirmeler, siyasi partilerin kapatılmasına dair ifadeler bir miktar bizim eylem planımızdan izler olarak görülebilir” yanıtını verdi.
‘MUTABAKAT METNİ SEÇİM BEYANNAMESİNE DÖNÜŞECEK’
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ise “Yıllar boyu koalisyonlardan korkmuş, koalisyonların başarısızlıklarına, hayal kırıklıklarına uğramış toplumda ilk defa seçimlerden önce bir koalisyon protokolünün vatandaşlarla şeffaf bir şekilde paylaşılması olarak okuyorum” sözleriyle anlattı. ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin bir ön metin olduğunu ve seçim beyannamesine dönüşeceğini söyleyen Rota, “Net bir şekilde oyun alanları çizildi. Hangi politikaların uygulanacağını net bir şekilde vatandaşlarla paylaşılmış oldu” dedi.
‘TÜRKİYE KOLALİSYONLARDAN KORKMAMALI’
Metnin Türkiye’nin hedeflediği vizyonu ortaya koyduğunu söyleyen Rota, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bunların sonucunda Türkiye’nin hedeflediği vizyonu ortaya koyan bir metin oldu. Koalisyonlardan da Türkiye’nin korkmaması gerektiğini, Türkiye'nin ihtiyacı olanın aslında uzlaşı olduğunu ortaya koymuş oldu. Türkiye şu anda da bir koalisyonla yönetiliyor. Ama ortak bir metin yok.”
Rota salonda dikkat çeken ve en coşkulu tepkiyi alan vaatleri, “Anayasayı ihlal ettiği ne karar verilen yargıçlardan tazminat alınması, Kanal İstanbul’dan vazgeçilecek olması, Saray uçakları, Çankaya Köşkü ve Atatürk Havalimanı’nın tekrar uçuşa açılacak olması” şeklinde sıraladı.
‘ERDOĞAN’IN ORTAYA KOYDUĞU TABLO, BİZİM SOMUT ÇÖZÜMLER ÜRETMEMİZE YOL AÇTI’
Millet İttifakı’nın açıkladığı ortak metni değerlendiren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, “Ekim ayından itibaren çok hummalı bir çalışmayla ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni oluşturduk. 240 sayfa. Haftada yedi gün, günde 6-7 saat çalıştık. Bütün partilerin genel başkan yardımcıları destek verdi.” dedi.
ÖZLALE: ERDOĞAN’IN ORTAYA KOYDUĞU TABLO DAHA RAHAT ÇÖZÜM ÜRETMEMİZE YOL AÇTI
Sunumunu yaptığı kısmın halkın büyük sıkıntılar çektiği konulara ilişkin olduğunu söyleyen Özlale, “Bizim bu çalışmayı salona inanarak anlatmamız gerekiyordu. Uyuşturucu ile mücadele, kadına uygulanan şiddet, yoksulluk, kadının eve hapsedilmesi, gençlerin çaresizliği. Erdoğan’ın ortaya koyduğu tablo bizim daha rahat daha somut çözümler üretmemize yol açtı” diye konuştu.
‘METNİN RUHUNDA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE GERİ DÖNECEĞİMİZ YAZIYOR ZATEN’
Metinde yer almamasına rağmen konuşmasında İstanbul Sözleşmesi vurgusu yapan Özlale, metnin dışına çıktığını kabul ederel, “Metinde ‘AK Parti tarafından çıkılan bütün uluslararası sözleşmelere geri döneceğiz’ ibaresi vardı. Ben bunun biraz daha altını çizmek istedim. İstanbul Sözleşmesi metinde yok. Metnin dışına çıktığım, kalbimle hareket ettiğim doğrudur. Vallahi pişman da değilim. İstanbul Sözleşmesi yaşatıyor. Metnin dışına sadece cümle olarak çıktım. Metnin ruhunda İstanbul Sözleşmesi’ne geri döneceğimiz yazıyor zaten.”
ÖZTRAK: ALTI PARTİ BİR METİN ETRAFINDA ÜLKENİN MESELELERİNİ ÇÖZME KONUSUNDA UZLAŞTI
Metni değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise “Bence bugün Türkiye'yi ayrıştırmak, insanlarımızı kutuplaştırmak isteyenlere karşı bu ülkenin neredeyse tamamını kapsayan siyasi geleneklerden gelen altı parti, bir mutabakat metni etrafında ülkenin meselelerini çözme konusunda uzlaştı. Bu önemli bir mesajdır.” dedi.
PROGRAMLARIN NASIL UYGULANACAĞI KONUSUNDA YOL HARİTASI METNİ VAR
Millet İttifakı politikalarına gelen eleştirilere ve politikaların nasıl hayata geçirileceğine dair değerlendirmelerde bulunan Öztrak, “Kitabı tamamen okuyanlar görecek, bu ülkenin kapsanmadık bir sorunu bırakmamaya çalıştık. Milletimizin sorunları çözecek tedbirleri önermeye çalıştık. Bütün planlamalar yapıldı. Programların nasıl uygulanacağı konusunda da yol haritası metni var. Liderlerimiz yol haritası metni üzerinde. Önemli ölçüde tamamlanmış durumda. Bunun da Cumhurbaşkanı adayının ilan edilmesiyle birlikte açıklanmasını uygun gördüler” değerlendirmesini yaptı.