Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması süreci nasıl işliyor?
Meclis'e 25 milletvekili hakkında 33 fezleke gönderildi. İletilen 33 fezlekeden 28'i ise HDP milletvekilleri hakkında. Peki milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması süreci nasıl işliyor?
DUVAR - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na dün "dokunulmazlıklarının kaldırılması" istemiyle 25 milletvekili hakkında 33 fezleke gönderildi. Fezlekelerde "terör örgütü propagandası yapma", "suçu ve suçluyu övme", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" gibi suçlamalar yer aldı.
TBMM'ye iletilen 33 fezlekeden 28'i HDP milletvekilleri hakkında. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Garo Paylan, Ayşe Acar Başaran, Pero Dundar, Berdan Öztürk ile Sezai Temelli'nin ikişer fezlekesi bulunuyor.
Peki milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması süreci nasıl işliyor? Yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin gündeme alınmasındaki süreç, mevzuata göre birkaç aşamada gerçekleşiyor. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemlerin Meclis Başkanlığı'nca ilgili komisyona havale edilmesiyle süreç başlıyor.
Milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmamasına ilişkin istemler, Adalet Bakanlığı'na sunuluyor. Bakanlık, istemi gerekçeli bir yazıyla Cumhurbaşkanlığı'na, Cumhurbaşkanlığı ise TBMM Başkanlığı'na iletiyor.