Milletvekillerinden devamsızlık mazeretleri: Ayaküstü söyledim

Meclis çalışmalarına katılmayan bazı vekillerin mazeret dilekçeleri şaşırttı. Vekillerden sosyal medya fotoğrafını kanıt olarak sunan da var, “Ayaküstü sözlü olarak bildirim yapmıştım” diyen de.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Milletvekillerinin Meclis Genel Kurul çalışmalarına katılımı, devamsızlıkları Türkiye siyasetinde çokça eleştiri konusu olmuştur. Anayasa’ya göre Genel Kurul çalışmalarına bir ay içinde toplam 5 birleşim günü mazeretsiz olarak katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi sonucu doğabilir. Bu sebeple tüm milletvekilleri katılmadıkları Genel Kurul oturumlarına ilişkin Meclis Başkanlığına mazeret dilekçesi sunmak durumundadır. Mazeret bildirmeyen milletvekillerine de çalışmalara katılmadıkları günleri gösteren özel bir bildirim yapılır ve ardından ilgili milletvekilleri 7 gün içinde bu bildirime itiraz edebilir.

Mazeret dilekçelerinde milletvekilleri, hastalık, seçim bölgesinde çalışma, komisyonların şehir dışı çalışmaları ya da yurtdışı seyahat gibi gerekçeleri sunabilir ve böylelikle Genel Kurul’da ‘yok’ sayılmazlar. Son yasama yılında sunulan bazı mazeret ve itiraz dilekçeleri tüm bu olağan mazeretlerin dışında içeriklere sahip.

‘MECLİS’TEYDİM AMA GENEL KURUL’A GELMEDİM’

AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya, ağustos ayında katılmadığı bir Genel Kurul oturumu için sunduğu dilekçede Meclis’te olduğunu ama Genel Kurul çalışmalarına katılmadığını beyan etti. Özkaya, Meclis kampusu içerisinde olduğunun anlaşılması için de kamera kayıtlarına bakılabileceğini ifade etti. Ancak milletvekilinin “yok sayılmaması” için Meclis kampüsünde değil, Genel Kurul Salonu içinde bulunması ve yasama faaliyetine katılması gerekiyor.

‘MECLİS’TEYDİM’ DEDİ, ANI FOTOĞRAFINI KANIT OLARAK SUNDU

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay da Özkaya gibi devamsızlık yaptığı bir Genel Kurul oturumu için, söz konusu tarihte Meclis’te bulunduğunu ifade etti ve bunu fotoğraflarla kanıtlamak istedi. O tarihte sosyal medya hesabından paylaştığı Meclis’te çekilmiş fotoğraflarını da dilekçesine ek olarak sundu ancak paylaştığı fotoğraflardan biri, kuliste AK Parti Milletvekilleri ile poz verdiği anı fotoğrafıydı. Bir diğer fotoğraf da Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile yaptığı baş başa görüşmedendi.

Meclis Başkanlığı, Emine Nur Günay’ın bu dilekçesine ilişkin, “Söz konusu tarihte TBMM’de bulunduğuna ilişkin görselleri dilekçesinin ekinde paylaşarak durumunun düzeltilmesini talep etmektedir. Ancak gerek Genel Kurul tutanaklarından gerek söz konusu günde verilmiş pusulalardan Genel Kurul toplantısına katıldığı tespit edilememektedir” değerlendirmesini yaptı.

‘KOMİSYON BAŞKANINA AYAKÜSTÜ SOHBET ESNASINDA SÖYLEDİM’

Milletvekilleri, Genel Kurul çalışmaları gibi komisyon çalışmalarına katılmama durumunda da aynı süreci işletmek, yazılı mazeret bildirmek durumunda. Meclis Başkanlığı, katılmadığı oturumları ilettiğinde de milletvekili itiraz hakkına sahip.

AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, katılmadığı bir komisyon toplantısı için verdiği itiraz dilekçesinde Komisyon Başkanı Taner Yıldız’ı “sözlü” olarak bilgilendirdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Komisyon Başkanımız Taner Yıldız’a ayaküstü sohbet esnasında söylemek zorunda kalarak izin alıp İstanbul’daki cenaze törenine katıldım.” Yediyıldız, sözlü bildirim yaptığına dair Taner Yıldız imzalı bir yazıyı da Meclis Başkanlığına sundu.

Milletvekillerinin sunduğu mazeret dilekçeleri Meclis Başkanlık Divanı’nın 16 Mart’ta yapacağı toplantıda incelenerek karara bağlanacak.

ANAYASA VE İÇTÜZÜK NE DİYOR?

Meclis Genel Kurulu çalışmalarına katılımla ilgili kurallar Anayasa ve Meclis İçtüzüğünde yer alıyor. Anayasa’ya göre Meclis Genel Kurulu, Genel Kurul çalışmalarına mazeretsiz olarak bir ay içinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine karar verilebilir. Meclis İçtüzüğüne göre de Genel Kurul’da yapılan yoklama veya açık oylamalarda mazeretsiz olarak bulunmayan milletvekili, söz konusu birleşimde ‘yok’ sayılır. Milletvekillerine, çalışmalara katılmadıkları günleri gösteren özel bildirim yapılmasının ardından ilgili milletvekilleri 7 gün içinde itiraz edebilir.