Milli Eğitim'in bütçe görüşmesinde muhalefetten ''Barınamıyoruz' tepkisi: Öğrencilere işkence yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin görüşüldüğü saatlerde 'Barınamıyoruz' eylemi yapan öğrencilerin işkenceyle gözaltına alınmasına muhalefet partilerinden tepki geldi: Serbest bırakın

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Millî Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda başladı. Görüşmelerin başladığı saatlerde Ankara’da 90’ın üzerinde öğrenci polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

AK Partili milletvekillerinin eğitim sisteminde atılan adımlara ilişkin konuşmaları sırasında, ‘Barınamayanların’ eylemini Meclis gündemine getiren muhalefet milletvekilleri, gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etti.

’40 GENÇ ‘YURT İSTİYORUZ’ DEDİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALINIYOR’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, gözaltına alınan öğrencilerin karakolda bekletildiğini ifade ederek, “Ankara yolunda tutuklanmalarını şiddetle kınıyorum. Bir an önce serbest bırakılması için gereğini yapın lütfen” dedi.

Eğitim bütçesinin görüşüldüğü sırada öğrencilerin gözaltına alındığı hatırlatan Özkoç, “Ankara'ya gelip dertlerini anlatmak istiyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nde ve sizin iktidarınızda neden gözaltına alınırlar? Ne yaptılar? Kaçakçılık yapanlar serbest bırakıldı bu ülkede, adam vuranlar serbest bırakıldı bu ülkede, uyuşturucu baronları ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor bu ülkede, İçişleri Bakanı buna cevap veremiyor ama 40 genç sadece ‘Yurt istiyoruz’ dediği için Türkiye Cumhuriyeti'nde gözaltına alınıyor” diye konuştu.

‘BOYUNLARINA TEKMEYLE VURULMUŞ’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, “Eğitime, gençliğe, doğru bilgiye düşman bir iktidar aklıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullanarak yaşanan gözaltılara tepki gösterdi ve şunları kaydetti:
“Ankara girişinde "Barınamıyoruz" hareketinden öğrenciler, 40 öğrenci şu anda gözaltında. Üstelik sadece normal bir gözaltı işlemi değil, bize gelen bilgiye göre boyunlarına tekmeyle vurulmuş, ciddi darp edilmişler ve bir öğrencinin de kolu kırık. Yani anayasal bir hak olan, tepki, muhalefet etme hakkını kullanan öğrenciler Millî Eğitim Bakanlığının görüşüldüğü gün Ankara'da işkence edilerek gözaltına alınıyor. Gerçi buna bilmiyorum, ne diyelim? Adalet Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü gün de cezaevinde bir kadının cenazesi çıktı ve tek kelime edilmedi. İşte, bu iktidarın, icraatı tam da bu.”

‘GÖZALTILAR TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu da öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Öğrencilerin kötü muameleye tabi tutulduklarını öğrendiklerini ifade eden Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzüntümüzü ifade etmemize vesile olan bu durumun, bir iktidarın bu kabîl şeylerle anılmasının muhalefete değil, iktidara zarar vereceğinin bilinmesi çok önemli. Özellikle bu kabîl uygulamalardan Hükûmeti uzak durmaya davet ediyoruz. Bu arkadaşlarımızın neler yaptıklarını bilmiyoruz, haklarındaki tahkikatın çerçevesini de henüz öğrenebilmiş değiliz ama bu kabîl gözaltıların Türkiye'ye yakışmadığını ifade ediyorum.” (DUVAR)