YAZARLAR

Milli Takım'ın '9' derdi

Montella her ne kadar "Benim golleri yalnızca 9 numaralar atsın gibi bir derdim yok" dese de 9 numaralı formayla sahaya sürdüğü isimlerin gol atamaması gibi büyük bir derdi var.

1-0 kazanılan Karadağ maçının ardından kendisine yöneltilen "Milli Takım'da bir santrfor sorunu var mı?" sorusuna, "Bu soruyu özlemiştim. Bir senedir bu konuyla ilgili konuşuyoruz" diye yanıt verdi Vincenzo Montella.

Milli Takım'ın başındaki ilk resmi maçına 12 Ekim 2023'te Hırvatistan karşısında çıkmıştı İtalyan teknik direktör. Henüz görevinde birinci yılını yeni doldurmuş olmasına, harika denebilecek bir Avrupa Şampiyonası geçirmiş olmasına rağmen hep eleştirildi. En çok eleştirildiği konu da santrforsuz oynama ısrarıydı.

Öncelikle Milli Takım'da santrfor sorununun Montella döneminde başlamadığını hatırlamak gerek. Burak Yılmaz'ın emekli olmasından sonra yeni 9 numarasını çıkaramadı Türkiye. Kuntz döneminde de Enes Ünal, Serdar Dursun, Umut Nayir, Bertuğ Yıldırım ve Barış Alper Yılmaz farklı maçlarda ileri uçta oynamışlardı. Yani Kuntz döneminde de 9 numarada güvenilir ve istikrarlı bir isim bulunamamıştı. Aynı durum Montella döneminde de devam etti.

UZUN SÜRE ESKİMEYECEK BİR SORU

İtalyan teknik direktör de Alman selefi gibi 9 numarada birçok farklı isme şans verdi. Burak Yılmaz'dan sonra 9 numarayı almaya en yakın aday olarak görülen Enes Ünal, Montella döneminde de sakatlıklardan kurtulamadığı için kendini gösteremedi. Umut Nayir ve Semih Kılıçsoy da oynadıkları maçlarda teknik direktörlerini ikna edemediler. Bazı maçlarda Arda Güler, Kenan Yıldız, Yusuf Yazıcı gibi oyuncuları ileri uçta kullandı. En çok forma şansı verdiği isim ise Barış Alper oldu.

Geçtiğimiz sezon Galatasaray'da yakaladığı çıkışla Milli Takım'ın da vazgeçilmezi olan Barış Alper'in ise 20 maçlık Milli Takım kariyerinde şu ana kadar 2 golü bulunuyor. Birisi Montella'nın da ilk maçı olan Hırvatistan maçı, diğeri ise EURO 2024'ten önceki son hazırlık olan Polonya maçı. Bu iki maç dışında henüz Milli Takım'da skor katkısı sağlayamadı.

Özetle Montella her ne kadar "Benim golleri yalnızca 9 numaralar atsın gibi bir derdim yok" dese de 9 numaralı formayla sahaya sürdüğü isimlerin gol atamaması gibi büyük bir derdi var.

Son Karadağ maçında 57 kere rakip ceza sahasına girip, ceza sahası içinden 16 şut çekmesine rağmen buradan sadece 1 gol çıkarıldığı düşünülürse "Milli Takım'da bir santrfor sorunu var mı?" sorusu uzun bir süre daha geçerliliği olan, yerinde bir soru olacak. Montella için "özlenecek" bir soru değil, kendisini indirmeye iştahlı kamuoyuna karşı görevinde kalmak için her maç yeniden çözüm üretmesi gereken bir dert.

İZLANDA DEPLASMANI

Montella'nın üzerindeki baskılara rağmen hala koltuğunda oturmasını sağlayan şey ise bugüne kadar bu derde orta saha ve kanatlarındaki isimlerle çözüm üretebilmeyi başarmış olması. İtalyan teknik direktör ilk maçından itibaren hem rakibine göre hem elindeki kadronun yapabileceklerine göre takımını sahaya sürdü. Takımı da geride kalan 1 yılda yüzüstü bırakmadı teknik direktörünü.

Şimdi önünde İzlanda gibi zor bir deplasman var. Üstelik Barış Alper de sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartıldı. Bir diğer jokeri Kaan Ayhan da kart cezalısı olduğu için forma giyemeyecek. İtalyan teknik direktörün grup liderliğini korumak için İzlanda deplasmanından yenilmeden dönmesi önemli. Aksi bir sonuçta içerde oynanacak Galler maçı ise birçok açıdan final maçı olabilir...