Milyarderler korona krizinde 10.2 trilyon dolar kazandı

İsviçre bankası UBS'in raporuna göre, korona yüzünden milyonların işsiz kaldığı dönemde milyarderlerin serveti dörtte bir oranında arttı. UBS yöneticisi Josef Stadler, zenginlere karşı küresel isyan çıkabileceğini belirterek, "Soru şu ki, bu durum ne kadar sürdürülebilir ve toplum hangi noktada müdahale edip karşılık verecek?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 pandemisi nedeniyle milyonlarca kişi işini kaybederken ve hükümet yardımlarıyla yaşamaya çalışırken, 'süper zenginler' servetlerine servet katmaya devam ediyor. İsviçre bankası UBS'in bir raporuna göre, bu süreçte milyarderlerin serveti 10.2 trilyon dolar arttı. Piyasalardaki Covid kaynaklı hareketlilik sonucunda, süper zenginlerin servetlerini yaklaşık dörtte bir oranında artırdığı belirtildi.

 

PİYASALARDAN FAYDALANDILAR

UBS raporuna göre, korona krizinin zirve yaptığı nisan-temmuz aralığında milyarderlerin serveti yüzde 27.5 oranında arttı. Buna göre milyarderler çoğunlukla, mart-nisan aylarında düşüşe geçen piyasalardaki iyileşmeden faydalandı.

MİLYARDER SAYISI DA ARTTI

UBS raporunda, 'milyarderlerin servetinin, 2017 sonundaki 8.9 trilyonluk zirveyi geçerek yeni bir pik yaptığı' belirtildi. Buna göre, Covid-19 sürecinde dünyadaki milyarder sayısı da 2 bin 89'a yükseldi.

'RİSK İŞTAHI' 

UBS'in 'dünyanın en zengin insanlarıyla' çalışan yöneticisi Josef Stadler, bu kişilerin piyasalar çökerken daha fazla şirket alacak güce sahip olmaları sayesinde para kazandıklarını söyledi. The Guardian gazetesine konuşan Stadler bu durumu 'risk iştahı' olarak tanımlarken, küresel piyasaların ve özellikle bazı teknoloji şirketlerinin hisselerinin yükselmesiyle zenginlerin daha da fazla para kazandığını belirtti. 

Stadler, yüz milyonlarca kişinin zorlandığı dönemde yaşanan bu artışın halk arasında öfkeye yol açabileceğini söyleyerek, "Toplumdan dışlanmaları gibi bir risk var mı? Evet. Bunun farkındalar mı? Evet" dedi. 

'KÜRESEL İSYAN ÇIKABİLİR'

Milyarderlerin bugün, Carnegie, Rockefeller ve Vanderbiltler gibi sadece birkaç ailenin 1905 yılında sahip olduğu kadar büyük bir serveti ellerinde tuttuğunu söyleyen Stadler, zenginlere karşı bir küresel isyan çıkabileceğini belirtti. "Soru şu ki, bu durum ne kadar sürdürülebilir ve toplum hangi noktada müdahale edip karşılık verecek?" diye konuştu.  

'KAPİTALİZM OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ İŞLEMİYOR'

High Pay Centre (Yüksek Maaş Merkezi) isimli düşünce kuruluşundan Luke Hilyard ise "UBS raporuna göre süper zenginlerin daha da zenginleşmesi, kapitalizmin olması gerektiği gibi işlemediğini de gösteriyor" yorumu yaptı. Hilyard,  "Aşırı büyüklükte bir servetin belirli bir yerde yoğunlaşması ahlaki açıdan çirkin bir durum olduğu kadar, ekonomik ve toplumsal açıdan da yıkıcı" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)