Mimar Sinan Konservatuarı taşınmaktan kurtuldu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, Savunma Bakanlığı’nın Baltacılar Dairesi’nin konservatuar olarak kalmasına izin verdiğini duyurdu. Haziran 2018’de konservatuarın bu binadan taşınması talep edilmişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, yeni akademik yıl açılışı için yaptığı konuşmada, Dolmabahçe Sarayı’nın arkasında bulunan ve Savunma Bakanlığı’na ait olan Baltacılar Dairesi binasının konservatuar olarak kullanılmaya devam edileceğini duyurdu. 

Fındıklı, Beşiktaş, Bomonti ve Tophane semtlerinde, bazıları tarihi eser olan binaları kullanmakta olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin, konservatuar olarak kullandığı Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi'nin Haziran 2018’de boşaltılması talep edilmişti. Eski rektör Prof.Dr. Yalçın Karayağız, konservatuar olarak kullanılabilecek yeni bir bina gösterilmesi durumunda taşınma işlemini yapmayı kabul etmiş, MSGSÜ mezunlarının kurduğu Rıhtım Derneği ise “Tarihi uyarı ve uzlaşı çağrısı” yayınlayıp “SANAta İhtiyacımız Var” sloganıyla başlattığı kampanya ile yetkililerin kararı ertelemesine katkıda bulunmuştu. 

BALTACILAR DAİRESİ KONSERVATUAR OLARAK KALACAK 

Yeni rektör Prof. Dr. Handan İnci ise Mimar Sinan’ın Fındıklı’dan çıkmayacağını ve mevcut binalarının bulunduğu semtlerden uzaklaşmamak kaydıyla bulunduğu yerlerde daha da genişleyeceğini söyleyerek, konservatuarın diğer üniversite binalarından daha uzak bir yere taşınmasına karşı çıktı. İnci, 2020-2021 akademik yılı açılış konuşmasında, üniversite adına bu direncinin başarıya ulaştığını ve Savunma Bakanlığı’nın Baltacılar Dairesi’nin konservatuar olarak kalmasına izin verdiğini duyurdu.

Rektör olduktan sonra üniversite binalarına sahip çıkacağını ve taşınma olacaksa bile aynı semtlerde olmak kaydıyla taşınmayı kabul edeceğini söyleyen İnci, konservatuar kararını “Bugün sözümü tutmuş olmanın büyük mutluluğunu yaşıyor ve sevincini sizlerle paylaşıyorum” diyerek açıkladı. 

TARİHİ BİNALARI KULLANAN İLK SANAT AKADEMİSİ

Konservatuarın kullandığı Dolmabahçe Sarayı Baltacılar Dairesi, MSGSÜ’ye tahsis edilen ilk saray binası değil.

1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla açılan ve Türkiye’nin ilk sanat akademisi olan MSGSÜ’nün Fındıklı’da güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri tarafından kullanılan binası, 19. yüzyılda çifte saray olarak inşa edilen iki sahilsaray binasından oluşuyor. Bu iki sarayın üniversite kullanımına uygun iç mekan düzenlemesi, mimar Sedad Hakkı Eldem’in çizdiği projeye göre 1970’li yıllarda tamamlandı. Tophane’de üniversitenin sergi salonu olarak kullandığı yapı da üniversitenin kullandığı ve koruduğu bir başka tarihi eser. Bomonti’de Fen Edebiyat Fakültesi için inşa edilen yeni bina ise Eldem’in cephe yaklaşımını sürdüren bir örnek.

İstanbul’un ilk çağdaş sanat müzesi olarak Atatürk’ün isteğiyle açılan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ise 1938’den 2000’li yıllara kadar Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’ni kullandı. Bu tarihi saray binası, çağdaş bir müzenin ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğundan restorasyon amacıyla kapatıldı ve üniversitenin restorasyon için yeterince bütçesi olmadığından üniversite tarafından boşaltıldı.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi için Güzel Sanatlar Fakültesi binasının yanında, yine Fındıklı’da tahsis edilen yeni alanda müze inşaatı halen devam ediyor. Bu yeni müze binasının tamamlanan bölümleri, 2019’daki bienale ev sahipliği yaptıktan sonra tekrar inşaatın tamamlanması için kapandı.

MSGSÜ’nün Beşiktaş’tan Fındıklı ve Tophane’ye uzanan sahil yolunda bulunan ve yürüyerek ulaşılabilen bu binaları, Türkiye’nin ilk sanat akademisinin bu semtlerle özdeşleşmesini sağlıyor. Uzun zamandır müze binası olmadığı için sergilenemeyen İstanbul Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonu ise Türkiye’de kamuya ait olan en büyük sanat koleksiyonu durumunda.