Mimarlar, Güdül Kirmir Çayı sit alanındaki değişiklikleri yargıya taşıdı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Güdül’deki Kirmir Çayı sit alanında yapılan değişikliklerin iptali istemiyle konuyu yargıya taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle onaylanan Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı Kenarı-Kirmir Çayı Kenarı Mağaraları Bağlantısı Doğal Sit Alanı’nın “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak değiştirilmesine ilişkin Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı.

‘DOĞAL SİT ALANLARIMIZI BÖLÜP PARÇALAMAYIN’

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2019-2020-2022 tarihlerinde 3 kez ve her birinde farklı koordinatlarda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın doğal sit alanı olan Kirmir çayı ve vadisinde, sürekli koruma statüsünü değiştirerek kararsızlık ve tutarsızlık içerisinde olduğunu ifade ederek, "Kirmir çayı ve vadisi kesin korunacak hassas alan niteliğindedir, doğal sit alanlarımızı yeni kavramlar adı altında bölüp parçalamayın" çağrısında bulundu.

Kirmir Çayı Vadisi, Sakarya Havzası ve İnözü Vadisi'nin birbirinden bağımsız olmadığını ve bir bütün olarak ele alınıp korunması gerektiğini belirten Candan, “Kirmir Çayı kenarı ve vadisinin statüsünün değiştirilmesi alanın doğal ve ekolojik yapısını bozacak, koruma alanını olumsuz etkileyecek, alanı yapılaşma baskısı altına alacak, insan ve doğa arasındaki dengeli ilişkiyi bozacak niteliktedir” diye konuştu.

‘EKOLOJİYİ PARÇALAMAK YENİ COVİD’LERE DAVETİYE ÇIKARTMAKTIR’

“Kirmir Çayı Vadisi Bölgesi’nin yaban hayatı geliştirme sahası içerisinde yer aldığını, alanda azalmakla birlikte küçükbaş hayvancılık yapıldığını, Ankara keçisi olarak da bilinen tiftik keçisi sürülerinin yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Candan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Endemik bitki türleri açısından önemli olan alanda dünyada sadece burada yaşayan Beypazarı gevenine ev sahipliği yapar. Canlıların yaşam alanlarını parçalamanın, dağıtmanın ve yapılaşma baskısıyla karşı karşıya bırakmanın sonuçlarını dünya Covid pandemisi ile hala yaşamaya devam ediyor. Ekolojiyi parçalamak yeni Covid’lere davetiye çıkartmaktır. Canlı odaklı yaşam zorunluluğumuzdur. Telafisi mümkün olmayan zararlar verilmeden, yürütmenin durdurulması ve iptali verilmelidir." (DUVAR)