Mimarlar Odası'ndan Şehrin Ruhu-Bir Tanık Haydarpaşa panel ve sergisi
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 6 Nisan 2024 Cumartesi günü 'Şehrin Ruhu-Bir Tanık Haydarpaşa' konulu bir panel ve sergi düzenleyecek.
DUVAR - TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 6 Nisan 2024 Cumartesi günü “Şehrin Ruhu- Bir Tanık Haydarpaşa” konulu bir panel düzenleyecek.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda düzenlenecek olan etkinliğin panel bölümünde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alper Ünlü, Araştırmacı Sosyolog Ayça Yüksel, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, BTS İstanbul 1 No’lu İşyeri Temsilcisi Tugay Kartal konuşmacı olarak yer alacak.
Panel, 6 Nisan Cumartesi saat 15.00'te TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda düzenlenecek.
Panele, fotoğraf sanatçısı Hatice Ezgi Özçelik‘in 'Şehrin Ruhu- Bir Tanık Haydarpaşa Sergisi' de eşlik edecek. Küratörlüğünü Serkan Turaç‘ın yaptığı sergi 21 Nisan’a kadar TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası Sergi Salonu’nda ziyaretçilerini ağırlayacak.
Sanatçı Hatice Ezgi Özçelik, sergiyi şu sözlerle tanımlıyor:
"Kavuşmaların ve ayrılıkların garı olarak bilinir 1908 yılında denize 1700 kazık çakılarak iki Alman mimar tarafından inşa edilen ve gotik tarzıyla dikkati çeken Haydarpaşa Garı.
Edebiyattaki, resim ve fotoğraftaki müstesna yerini ise 1950’lerde Anadolu’dan göçle gelenlere olan tanıklığıyla pekiştirir. Meşhur merdivenlerinde umuda yolculukların, taşı-toprağı altın diyenlerin, sevgilisine kavuşmak isteyenlerin, 'seni yeneceğim İstanbul' repliklerinin yankılandığı ve aradığını bulamayıp hüznü, tren raylarının o ince parlaklığıyla peşinden geldiği yere sürükleyenlerin efsanevi mekanıdır Haydarpaşa Garı.
Garın hinterland’ını ağ gibi saran, birbiriyle kesişip ayrılan onlarca rayın tersten vuran akşam ışığında mücevher gibi parlayışının, garın tren ulaşımına kapatıldığı yıldan bu yana grafiti sanatçılarına tuval teşkil eden vagonlarının, dekovillerin, eskimiş, çürümüş tarihi ahşap vagonların tabii sanatsal alanıdır Haydarpaşa Garı.
Yedi yıldır kar, kış, yağmur, sis demeden görsel veri ürettiğim bu kapsamlı çalışma Haydarpaşa Garı’nın mega kentin geçmişi yutan değişimine ayak direme amaçlı ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bir bellek çalışmasıdır."