Mısır'da Sisi-Blinken görüşmesi, Hamas'tan Biden'a 'anlaşma' yanıtı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır'da Cumhurbaşkanı Sisi ile Gazze'de ateşkesi görüştü. Hamas, ABD Başkanı Biden'ın eleştirilerine yanıt vererek açıklamasının 'yanıltıcı' olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya yaptığı dokuzuncu ziyaret kapsamında dün gittiği İsrail'in ardından bugün Mısır'a geçerek temaslarda bulundu. Blinken, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için arabuluculuk yapan ülkelerden Mısır'ın El Alameyn kentinde Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ile bir araya geldi. 

AA'nın aktardığına göre, Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Blinken ve Sisi'nin görüşmesinde, 'Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına yönelik Mısır, ABD ve Katar arabuluculuğunda sürdürülen çabaların' ele alındığı ifade edildi. Geçen hafta Katar'ın başkenti Doha'da yapılan görüşmelere ilişkin fikir alışverişinde bulunan Mısır Cumhurbaşkanı ve ABD Dışişleri Bakanı, Kahire'de düzenlenmesi planlanan gelecek görüşmede ilerleme kaydetmenin yollarını değerlendirdi.

SİSİ: BARIŞ VE DİPLOMASİNİN DİLİNİ DESTEKLEMENİN ZAMANI GELDİ

İsrail ziyaretiyle ilgili konuları ele alan Blinken, ülkesinin gerilimi azaltma ve anlaşmaya varma yönünde gösterilen çabalara bağlılığını ifade etti. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de "Mevcut savaşı sona erdirmenin, aklın ve bilgeliğin sesine başvurmanın, barış ve diplomasi dilini desteklemenin zamanı geldi" dedi. Sisi, 'çatışmanın kapsamının bölgede sonuçlarını kestirmenin zor olacak bir şekilde genişleme tehlikesine' vurgu yaptı.

Akan kanın durdurulması çağrısı yapan Sisi, "Gazze'de ateşkes, Filistin devletinin uluslararası alanda daha geniş çapta tanınmasının ve iki devletli çözümün uygulanmasının başlangıcı olmalıdır. Çünkü bu, bölgenin istikrarının başlıca garantörüdür" ifadesini kullandı.

HAMAS: BIDEN'IN İFADELERİ YANILTICI

Hamas ise ABD Başkanı Joe Biden'ın Hamas'ın İsrail'le Gazze'de varılması için çaba gösterilen ateşkes anlaşmasından uzaklaştığı yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Hamas'tan yapılan açıklamada, Biden'ın söz konusu ifadelerinin 'yanıltıcı' olduğu belirtildi. 

Joe Biden, Demokratların Şikago kentinde düzenlenen ulusal kongresinde konuşma yapmasının ardından uçağa binmeden önce basın mensuplarının olası bir ateşkese ilişkin sorularına yanıt vermişti. "İsrail bunu çözebileceğini söylüyor, hazırlıklılar. Ancak bana şimdi Hamas'ın uzaklaştığı söylendi" diyen Biden, "Zamanla görülecek. Bastırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Hamas, bu ifadelere yanıtında, Biden'ın açıklamasının Hamas'ın 'gerçek yaklaşımını yansıtmadığını' belirtti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hamas, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya da işaret ederek yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "Yakın zaman önce bize sunulan teklif, tarafların 2 Temmuz'da mutabakata vardığı (teklif ile) ters düşüyor. Bu, Amerika'nın terörist Netanyahu'nun yeni şartlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik suç teşkil eden planlarına yanıtı ve teslimiyeti olarak değerlendiriliyor."

TARAFLAR, DOHA'DA BİR ARAYA GELMİŞTİ

İsrail ile Hamas arasında rehine takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta müzakereler yapılmıştı. Hamaslı üst düzey yetkililer, Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptıkları açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da açıkladığı öneride uzlaşılan konuların, Doha'daki müzakerelerden çıkan sonuçta bulunmadığını söylemişti. ateşkes ve rehine takası müzakerelerini görüşmek üzere dün İsrail'e giden Blinken, düzenlediği basın toplantısında, 'İsrail'in masadaki ateşkes teklifini kabul ettiğini' söylemiş ancak taslaktaki şartları açıklamaktan kaçınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı, anlaşma için ön şartlar konusunda ısrarcı olacağını açıklayan Netanyahu'nun 'boşlukları kapatan yeni teklifi kabul ettiğini' ileri sürmüştü.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 480’i çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 40 bin 173 Filistinli öldü, 92 bin 857 kişi yaralandı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)