Mısır'dan Akar'ın ziyaretiyle eş zamanlı Trablus çıkarması

Libya'daki iç savaşta doğu güçlerini destekleyen Mısır, 2014'ten bu yana Trablus'a ilk kez üst düzey bir heyet gönderdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın sürpriz Trablus ziyaretiyle aynı gün yapılan görüşmelerde, Trablus ile Hafter arasındaki ateşkesin ele alındığı, Mısır'ın Trablus elçiliğini yeniden açabileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'daki iç savaşta Halife Hafter liderliğindeki doğu merkezli Libya Ulusal Ordusu'nu (LNA) destekleyen ve son günlerde diplomatik adımlarına hız veren Mısır, savaşın diğer tarafı olan Trablus'a çıkarma yaptı. İstihbarat, savunma ve dışişleri bakanlığı yetkililerinden oluşan üst düzey bir Mısır heyeti, altı yıl sonra ilk kez Trablus'u ziyaret etti. Ziyaretin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da sürpriz şekilde Trablus'a gittiği gün yapılması dikkat çekti.

'ATEŞKES ELE ALINDI'

Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre heyet, UMH'nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve İstihbarat Servisi Başkanı Emad Trabelsi'yle görüştü. Libya'da iç savaşın patlak verdiği 2104 yılından bu yana Trablus'a Mısır'dan yapılan ilk üst düzey ziyarette tarafların, 'ekim ayında üzerinde uzlaşılan ateşkes anlaşmasını desteklemenin yollarını ve iki taraftan beşer kişinin katıldığı 5+5 komitesinin elde ettiği sonuçları değerlendirdiği' belirtildi.

'LİBYA-MISIR İLİŞKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ'

Geçtiğimiz ay kendisi de Kahire'yi ziyaret eden Başağa, Twitter hesabından yaptığı açıklamada görüşmelerin 'verimli ve yapıcı' geçtiğini belirtip Kahire'yle ilişkilerin 'çok önemli olduğunu' söyledi.

'ELÇİLİK AÇILABİLİR, UÇUŞLAR BAŞLAYABİLİR' 

Trablus hükümetinin dışişleri bakanlığı sözcüsü Muhammed Elgeblawi ise heyetin UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Taher Siala ile de biraraya geldiğini ve Mısır'ın 2014'ten bu yana kapalı tuttuğu Trablus Büyükelçiliği'ni yeniden açma sözü verdiğini açıkladı. Elgeblawi, tarafların Libya'dan Kahire'ye uçuşların yeniden başlaması için adım atmakta da uzlaştığını söyledi.

Reuters'a bilgi veren bir kaynak ise Mısır heyetinde Mısır istihbarat servisi başkan yardımcısının yanı sıra dışişleri ve savunma bakanlıklarından üst düzey isimlerin bulunduğunu belirtti. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün gerçekleştirdiği sürpriz Libya ziyaretinin ardından General Hafter'in Türkiye'ye tehdit içeren sözlerine yanıt vererek, “Türk unsurlarına yapılacak bir saldırı girişiminde katil Hafter unsurları her yerde meşru hedef olur” demişti. (DIŞ HABERLER)