VİDEO

Mitinge katılanlar anlattı: Rizeli çay üreticilerini sokağa kim döktü?

Rize'de CHP'nin organize ettiği çay mitingine çok sayıda kişi katıldı. Çiftçilere protesto sebeplerini ve çay üreticisinin geleceğini sorduk.

RİZE - 17 lira olarak açıklanan yaş çay alım fiyatına tepkilerin sürdüğü çayın başkenti Rize'de üreticiler CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in mitinginde buluştu. Rize Meydanı'nda düzenlenen mitinge başta Rize halkı olmak üzere çevre illerden de yoğun katılım oldu. Üreticiler, açıklanan fiyatın çayın ölüm fermanı olduğunu ifade ederek ürünün kazanç kapısı olmaktan çıktığını ifade ettiler.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 250 bin üreticinin geçimini sağladığı ve dolaylı yoldan 1 milyon kişinin ekmeğini kazandığı çaya verilen fiyata karşı yapılan protestolar bugün CHP genel Başkanı Özgür Özel'in katıldığı mitingle sürdü. 17 lira kilogram başına 2 lira destekleme olarak belirlenen fiyatın maliyetin altında kaldığı için CHP önderliğinde ilçe ilçe eylem gerçekleştiren üreticiler bugün bir kez daha sesini duyurmaya çalıştı.

'VERİLEN ÇAY PARASİ İKİ EKMEK ALMAYİ...'

"Çayda sömürüye son" şapka ve bayraklarıyla Rize Meydanı'nı dolduran çay üreticileri, "Çay ekmeğin, emeğin siyasetidir", "Çay, sermaye için servet, tüketici için keyif, üretici için emek, ekmek, gelecektir", "Özel sektör bedavaya çayumuzi almıştur, çayumuzun ne demi, ne tadı kalmiştur", "Ay soni yaklaşınca, cepte bir şey kalmayi, verilen çay parasi iki ekmek almayi" döviz ve pankartları açtılar.

Mitinge katılan üreticilere, onları "kimin sokağa döktüğünü" sorduk. Üreticiler, çayın değerinin gittikçe düştüğünü ve 1 kilo çayın 1 kilo zeytin veya peynire eşit olduğu günlerden bir simit fiyatına gerilediğini ifade ederek bunun sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu söylediler.