‘Mobbing böyle olur’ diyen bekçiye verilen ceza mahkemeden döndü

İzmir’de komiser yardımcısına tepki göstererek, “Ben bu şekilde çalışmamak için elimden geleni yapacağım haberiniz olsun. Mobbing böyle olur” diyen bekçiye verilen ceza mahkemeden döndü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İZMİR– İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Eşrefpaşa’da bir karakolda görev yapan çarşı ve mahalle bekçisi, WhatsApp’tan görev listesini paylaşan komiser yardımcısına mobbing uyguladığı ve hakkaniyetsiz bir görev dağılımı yaptığı iddiasıyla tepki gösterdi.

Karakolda görevli polislerin de bulunduğu gruba cevap yazan bekçi, “En uygun ve hakkaniyetli liste olmuş sayın amir, en verimli çalışacak liste olmuş (alkış emojisi), ben bu şekilde çalışmamak için elimden geleni yapacağım haberiniz olsun. Mobbing böyle olur, bravo” ifadelerini kullandı.

Bu cevabın ardından bekçi hakkında rapor tutularak soruşturma başlatıldı.

MAHKEME İPTAL DEDİ, TEKRAR CEZA VERİLDİ

Soruşturma sonucunda bekçiye İzmir Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu’nca “Amir veya üstlerini söz, yazı, tutum veya davranışlarıyla küçümsemek” suçundan "24 Ay Uzun Süreli Durdurma Cezası" verildi. Haksızlığa uğradığını düşünen bekçi ise verilen cezayı mahkemeye taşıdı. Cezanın iptali talebi ile açılan davada ilk olarak İzmir 5’inci İdare Mahkemesi "dava konusu işlemin iptaline" karar verdi. Ancak İdare, yeniden değerlendirme yapıp işlem tesis ederek bekçiye 25 Ekim 2023 tarihinde aynı cezayı verdi.

MAHKEME HUKUKA UYGUN BULMADI

Bekçi hakkında verilen cezaya karşı yeniden dava açılırken, bu davada da İzmir 8’inci İdare Mahkemesi gerekçeli kararını açıkladı. Polis Haklarını Koruma Platformu (Polis Mevzuat) tarafından paylaşılan kararda, iptal kararının kuruma tebliğ edilmesinin ardından bekçiden 5 ay sonra savunma istendiğine dikkat çeken mahkeme, şu ifadeleri kullandı: 

“Davaya konu fiil için yasada öngörülen soruşturma zamanaşımı süresinin 1 ay olduğu dikkate alındığında Anayasa Mahkemesinin yukarıda yer verilen kararında ortaya konulan ilkeler kapsamında, iptal kararının tebliği ile dava konusu işlemin tesisi arasındaki sürenin ‘makul bir süre’ olarak kabul edilmesine olanak bulunmadığı, aksi kabulün hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri ile bağdaşmayacağı sonucuna varılmıştır. Olayda; karara ilişkin istinaf başvurusunun kesin olarak reddedilmesi suretiyle 10/10/2023 tarihinde kesinleştiği ve davalı idarece bu kararın beklendiği anlaşılmakla birlikte, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28.maddesindeki 'Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez’ düzenlemesi karşısında bu durumun işlemi hukuka uygun hale getirmeyeceği açıktır."

 

Etiketler izmir bekçi dava