'Mor Cepken' geleneği belgesel oluyor
Cansel Karacan, “Mor Cepken” geleneğini belgesel haline getiriyor. Belgesel, mor cepken simgesinden yola çıkarak Yörük kadınına gösterilen saygı ve toplumun ona tanıdığı doğal hakları odağına alacak.
DUVAR - “Annemin Sinemaları” ve “Tersine Göç” adlı belgesellerin yönetmeni Cansel Karacan, Yörük kültürünün kadına şiddeti önleme geleneklerinden biri olan “Mor Cepken”in belgeselini çekiyor.
Beyazperde'nin haberine göre, Osman Şahin’in 'Mor Cepken', Kamile Yılmaz’ın 'Mor Cepkenli Kadınlar' adlı kitaplarını okumasıyla konuyu araştırmaya başladığını aktaran Cansel Karacan, belgeselde Yörük kültürüne ait birçok konuya değinecek olsa da asıl odak noktasının mor cepken simgesinden yola çıkarak Yörük kadınına gösterilen saygı ve toplumun ona tanıdığı doğal haklar olacağını söyledi.
Belgeseli şiddet gören, katledilen kadınlara ses olması amacıyla çektiğini belirten Karacan, kadınları koruyan, kollayan gelenek ve yasaların hep devam etmesi gerektiği bilinciyle yola çıktığını, erkek şiddetiyle karşılaşan veya bu durumdan tedirginlik yaşayan kadınların artık Mor Cepken giyerek sokaklara çıkması gerektiğini aktardı.
Yörüklerde, kenarları sarı simgelerle işlenmiş, yelek biçiminde, mor renkli bir giysi olan mor cepkeni giyen kadının köy meydanına, herkesin görebileceği bir yere çıkması “Eşimden şiddet görüyorum” anlamına gelirdi. Böylece mor cepkeni giyen kadına köylüler tarafından yardım edilirdi.