Moritanya'da cumhurbaşkanı seçimi: 3 eylemci gözaltında hayatını kaybetti

Moritanya İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından başlayan protestolar sırasında gözaltına alınan eylemcilerden üçünün yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Moritanya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını protesto eden göstericilerden üç kişinin gözaltında hayatını kaybettiği bildirildi.

AA'nın aktardığına göre, Moritanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Kaedi şehrinde, 29 Haziran Cumartesi günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 1 Temmuz'da düzenlenen ve ikinci olan Bayram El Dah Abed'in destekçilerinin katıldığı protestolar 'kargaşa olayları' olarak nitelendirildi.

İKİ EYLEMCİ GÖZALTI MERKEZİNDE, BİRİ HASTANEDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Gösterici sayısının fazla olmasının gözaltı koşullarını da zorlaştırdığı iddia edilen açıklamada, üç göstericinin gözaltında öldüğü bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, göstericilerin ikisinin diğer gözaltındaki kişilerin de mevcudiyetinde, tutuldukları gözaltı merkezinde hayatını kaybettiği, üçüncü eylemcinin ise hastanede yaşamını yitirdiği kaydedildi. 

Açıklamada, bu kişilerin ölüm nedenlerini belirlemeye yönelik şeffaf bir soruşturma yürütme ve soruşturma sonuçları hakkında kamuoyunu bilgilendirme taahhüdünde bulunuldu.

Ne olmuştu?

Moritanya'da 29 Haziran'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde Muhammed Veled Gazvani oyların yüzde 56,12'sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilmişti. Seçimde yüzde 22,10 oyla ikinci olan Abed ise seçimde usulsüzlük olduğunu iddia etmiş, sonuçları tanımayacağını açıklayarak destekçilerini 'barışçıl protesto gösterileri' düzenlemeye davet etmişti. Abed, "Sadece kendi sonuçlarımızı tanıyacağız; dolayısıyla sokaklara çıkacağız" ifadelerini kullanmıştı. Bu çağrıyla da birlikte başkent Nuakşot başta olmak üzere birkaç şehirde protestolar düzenlenmiş, ülkede mobil internet hizmeti kesilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)