MTA'dan fay kırıkları araştırması: Bataklık gölü oluştu
Maraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından MTA ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu inceleyerek bataklık gölü tespit etti.
DUVAR - Maraş ve Hatay merkezli depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçti. Araştırma ekibinden Akın Kürçer, deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluştuğunu söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Maraş ve Hatay merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından MTA ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi. Havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluşturuldu.
Devamında, 6 Şubat 13.24'te meydana gelen Maraş Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoğuda Eskiköy (Doğanşehir-Malatya) ile batıda Göksun (Maraş) arasında kalan alanda 177 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı. Son olarak, 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak depreme neden olan 45 kilometre uzunluğundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.
Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.