Muazzez Akkaya 70 yıl sonra ilk kez konuştu: Sezai Karakoç ve Cemal Süreya'yı anlattı
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın soyadından bir harf eksilttiği Muazzez Akkaya, "Bana yazılan şiirleri ne yazık ki kaybettim, keşke saklasaydım" dedi.
DUVAR - Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın soyadından bir harf eksilttiği Muazzez Akkaya, o dönemde Sezai Karakoç ve Cemal Süreya arasında yaşananları ve kendisinin bilinmeyen yönlerini anlattı.
'KADINLARA DEĞER VEREN CUMHURİYET'LE ÇOK MUTLUYDUK'
Geyve'de 1930'da dünyaya gelen, yakın zamanda yaşamı Emine Öte tarafından 'Mahrem Şiir: Mona Rosa' ismiyle kitaplaştırılan Akkaya, babası Hamit Akkaya'nın Kurtuluş Savaşı'nda görev aldığını, İstiklal Madalyası'nın bulunduğunu belirterek, ailesinin Cumhuriyet'in kıymetini bildiğini ve okumak isteyen kız evlatlarına hep destek olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ciddi yokluk ve zorluklarla mücadele etmiş bir aile olduklarını söyleyen Akkaya, "Bizler İstiklal Harbi'nden yeni çıkmış genç Cumhuriyet'in çocukları, gururlu bir nesildik. Genç kızlara, kadınlara değer veren Cumhuriyet'le birlikte çok mutluyduk" diye konuştu.
(Fotoğrafta Rıfat Ilgaz'ın kızı Fatma Defne Ilgaz (solda) da bulunuyor.)
MÜLKİYE MEKTEBİ'NİN YATILI SINAVINI KAZANAN İLK KIZ ÖĞRENCİ
Kandilli Lisesi'ni bitirmesinin ardından 1949'da Mülkiye Mektebi'nin yatılı sınavını kazanan ilk kız öğrenci olduğunu ama o dönem kız yatakhanesi olmadığı için okula evden gidip geldiğini anlatan Akkaya, ilk senesinde iki kız olarak başladıkları üniversite yıllarında zorlanmadığını, sonrasında 8 kız öğrenci arkadaşıyla güzel anılar biriktirdiklerini ifade etti.