MUÇEP: 'Turizm kenti' projesinin ÇED raporu gerçeğe aykırı
Çevreciler, Bodrum-Milas arasında yapılmak istenen "turizm kenti" projesinin nihai ÇED raporunda yanıltıcı ve eksik bilgiler olduğunu tespit etti. Konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı.
Osman Çaklı
DUVAR - Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçeleri arasında Ali Ağaoğlu ve Besim Tibuk ortaklığında 30 bin kişilik turizm kenti yapılması planlanıyor. Projenin ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2 Haziran'da onayladı. ÇED raporunda güncel olmayan ve hatalı değerlendirmeler olduğunu savunan MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Bodrum ve Milas meclisleri bugün saat 13.00'de Tuz binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı MUÇEP Bodrum adına Umay Karabaş, Milas meclisi adına ise Neşe Tuncer okudu.
Kamuoyunda geniş çevrede tartışma yaratan proje hayata geçerse, bölgeye 30 bin nüfus taşınması öngörülüyor. Fakat bu hesaplama 13 yıl öncesine ait. Yani güncel hesaplamalarla çok daha fazla nüfus yükü bekleniyor. Nüfus yükünden doğru açığa çıkacak su ve altyapı sorunlarının yanı sıra çevrecilerin en büyük kaygısı proje sınırlarında bulunan Tuzla Sulak Alanı. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Tuzla Sulak Alanı'nı her yıl binlerce kuş ziyaret ediyor. Ayrıca Tuzla Sulak Alanı ulusal ve uluslararası mevzuatlara göre de korunacak alanlar listesinde.
'PROJENİN İMAR PLANLARI GÜNCEL DEĞİL'
Projenin ÇED dosyasını ele alan çevreciler, tespit ettikleri hatalı ve yanlış değerlendirmeleri basın açıklamasıyla dile getirdi. Umay Karabaş, Turizm Kenti Projesi Nihai ÇED Raporu'na dayanak olarak sunulan belge ve imar planlarının güncel olmadığına değinerek itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı: "Dava konusu ÇED Raporunda planlanan alan hukuken "Turizm Merkezi" niteliğinde değildir. Bu nedenle Turizm Kenti kurulması hukuka aykırıdır. 2015 yılında Milas Belediyesi’nin açtığı dava ile tam da böyle bir sulak alanı koruma gerekçesi ile bu kazanım sağlanmıştır. Sulak alanlarda yapılacak her türlü iş ve proje için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınması gerekmektedir. Dava konusu projenin ve ÇED raporunun dayandığı 1/1000 ve 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planları yürürlükte değildir."
'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI DEĞİŞKENLER GÖZ ARDI EDİLDİ'
Projenin "ÇED Olumlu" raporuna Muğla 2. İdare Mahkemesi'nde açılan yürütmeyi durdurma davası henüz sonuçlanmadı. ÇED raporunda, "gerçeğe aykırı bir şekilde" Milas Tuzla Sulak alan ve Tampon Bölgede orman alanı veya ağaç niteliğinde koruma alanı bulunmadığı belirtiliyor. Muğlalılar ise değerlendirmenin güncel ve bilimsel temellere dayanmadığını düşünüyor.
İklim değişikliğine bağlı gerçekleşmesi öngörülen nesnel, bilimsel ve güncel, deniz suyu seviyesi yükselmesi, kuraklık gibi değişkenlerin göz ardı edildiğinden söz eden Neşe Tuncer ise "ÇED raporunda proje için su temininin ters ozmoz yoluyla elde edileceği bildirilmiştir ancak kuyuların yerleri raporda bildirilmedi" dedi. Projenin yerel ekonomiye de zarar vereceğini sözlerine ekleyen Tuncer, "Hoş bir mutenalaşma gibi görünen fakat benzer örneklerde olduğu gibi bölge insanının kendi alanında var olmasını zorlaştırmak suretiyle yabancılaşmaya sebebiyet verebilecek, bölge insanının yıllardır yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmalarına neden olabilecektir" ifadelerini kullandı. Açıklama, ortak yaşam kültürüne sahip çıkan herkesin projeye karşı durması gerektiği çağrısıyla sonlandırıldı.