MUÇEV'in gözü yine Üçağız'da: 7 yıl sonra bir ihale daha açıldı

Üçağız’da ‘Özel Çevre Koruma Alanı’nın 2017’de tepkiler üzerine iptal edilen MUÇEV’e kiralanması bir kez daha gündemde. Bugün 10 yıllığına ihaleye çıkacak alanla ilgili tepkiler büyüyor.

Fotoğraf: Duvar
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’nın Demre ilçesinde Üçağız mevkiinde bulunan Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 13 bin metrekarelik alanın işletmesinin 10 yıllığına ihaleye çıkarılması, 7 yıldır süren ‘MUÇEV’ tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alanın pazarlık usulüyle 10 yıllığına kiralama ihalesi bugün yapılacak. İhalenin bir kez daha Muğla Çevre Koruma Vakfı işletmesi MUÇEV Tur. Tic. Ltd. Şti.’ye verilmesi gündemde.

2017’DEKİ KİRALAMA TEPKİLER ÜZERİNE İPTAL OLMUŞTU

Önce Muğla, sonra Antalya ve ardından diğer sahil kentlerindeki belediyelere tahsisli kıyı alanlarının, belediyelere görüş sorulmadan uzun süreli ve ihalesiz MUÇEV’e verilmesi yıllardır yoğun eleştiri almış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çok sayıda itiraz başvurusu ve karar değişikliği çağrısı yapılmıştı. Üçağız’da tartışmalara konu olan alan da 2017 yılında MUÇEV’e kiralanmış ancak tepkiler üzerine kiralama iptal olmuştu.

2020’DEKİ SORU ÖNERGESİ: ‘MUÇEV TAHSİSLERİ ŞAİBELİ’

2020 yılında Demre'deki yüzer iskele, deniz ve sahil alanının MUÇEV'e tahsisi bir kez daha gündeme gelmiş ve bu kez yapılmıştı. Dönemin İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 2020 Ağustos’ta MUÇEV'e kiraya verilen kıyı, sahil ve iskeleler ile ilgili ihaleye çıkılmadan, duyurusu yapılmadan tahsis sürecinin şaibeli olduğunu belirterek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi vermişti. Soru önergesinde Subaşı, kullanımı Demre Belediyesi’ne ait olan Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan yüzer iskele, deniz ve sahil alanının Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile MUÇEV Tur. Tic. Ltd. Şti arasında 7 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan kira sözleşmesiyle 10 yıl süreyle MUÇEV’e tesliminin hukuki gerekçesini sormuştu.

‘DÜN KAŞ, BUGÜN ÜÇAĞIZ, YARIN FİNİKE…’

Halkın kullanıma açık yerleri ihalesiz alan MUÇEV şirketi, son yıllarda art arda gündeme gelen bu ani kararlar nedeniyle hükümetle birlikte “Sahiller peşkeş çekiliyor’’ eleştirilerilerin odağına yerleşti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘Denizler Halkındır’ projesi kapsamında açacağı 100 yeni plajın işletmesini MUÇEV’e vereceğine ilişkin geçen hafta gündeme gelen bilgi de aynı tartışmayı alevlendirdi.

ÜÇAĞIZ LİMANI'NDA EYLEM: SAHİL TALANINI DURDURUN 

Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Üçağız’da yaklaşık 13 bin metrekarelik alanın işletmesinin, 10 yıllığına kiralanması için Bugün yapılacak ihalenin iptali için Üçağız Limanı'nda eylem yapıldı. Bölge halkı, çevre platformları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve siyasilerin katıldığı eylemde, “Dün Kaş, bugün Üçağız, yarın Finike. Sahil talanını durdurun” denildi.

CHP İl Başkanı Nail Kamacı ve Antalya milletvekilleri Cavit Arı ve Aliye Coşar’ın katıldığı protestoda, meclise bir kez daha “MUÇEV’in sahil işgali” konulu bir soru önergesi verilmesi gündeme geldi.

Kaş Çevre Platformu'ndan Dr. Munise Büyükkaplan Ozan
OZAN: KIYILARDAN FAYDALANMAK ANAYASAL BİR HAK

Yurttaşın anayasa güvencesinde kıyılardan ve denizlerden özgürce faydalanma hakkını elinden alan tahsis uygulamalarına karşı Kaş Çevre Platformu olarak mücadele ettiklerini belirten Dr. Munise Büyükkaplan Ozan, ihale ve kiralamalarla sahillerin MUÇEV’e tahsisine son verilmesi için çağrı yaptı. Üçağız’ın ‘Özel Çevre Koruma’ statülü bölgede olduğunu hatırlatan Ozan, bu tür koruma alanları için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy
AKOY: İHALE İÇİN ZAMANLAMA MANİDAR

Türkiye’deki birçok doğa harikası sahil gibi Üçağız’da da MUÇEV’in başrolde olduğuna dikkat çeken Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy da bayramdan hemen sonra yapılacak ihale için “Zamanlama manidar” dedi.

Akoy, şunları söyledi: “Köy halkının önemli bir gelir kaynağı olan, günübirlik tekne turu düzenleyerek geçimin sağlayan teknecilerin ücretsiz kullandığı alanın kiralanması kamunun şeffaflığına zarar verir. Demre Belediyesi’nin koruması altında olan ve teknecilerin şimdiye kadar ücretsiz kullandığı alanın bayramın ardından Ankara’da pazarlık usulü kiralama ihalesine çıkması kamuoyu vicdanını yaralar. Koruma statülü sahillerin ve iskele alanlarının özel bir şirkete, ihale, ilan ve duyuru olmaksızın uzun sürelerle kiralanması, halkın anayasal haklarından mahrum bırakılması kabul edilemez.”

Antalya Kent İzleme Platformu sözcüsü Mustafa Şahin
ŞAHİN: BAKANLIK VE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ BU YANLIŞA ‘DUR’ DESİN

Antalya Kent İzleme Platformu sözcüsü Mustafa Şahin ise uygulamaya tepki göstererek, “Çevre Şehircilik ve İklim  Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün bu yanlışa dur demesi gerekiyor. Kıyılardan ve denizlerden özgürce faydalanmak anayasal bir hak. Bu hakkı hiçe sayan ihale, kiralama gibi tüm uygulamalar iptal edilmeli” dedi.

KOMŞU BELEDİYEDEN ÇAĞRI: BUGÜN ONLARA YARIN BİZE…

Finike Belediyesi de MUÇEV'in Antalya kıyılarını kiralama girişimlerine karşı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“MUÇEV denilen vakıf görünümlü şirketin Demre Üçağız Limanı’nı 2’nci defa ele geçirme girişimine karşı Demre Belediyesi ve Üçağız  muhtarlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Demre Üçağız köyünün yardım çığlığına karşı Finike halkı ve Kaş halkı olarak destek vereceğiz. Biliyoruz ki  topraklarımızı işgal etmek isteyenlere karşı  bugün sesimizi çıkarmazsak sıra diğer koylara gelecek. Üçağız halkına beraber destek verelim ki onlar da bize destek olsunlar. Bu topraklar, koylar, sahiller halkımıza aittir. MUÇEV’i topraklarımızdan çıkaralım.”