Mudanya Belediyesi’nden Mudanya Üniversitesi’ne ceza

Dört ay önce kurulan Mudanya Üniversitesi’nin inşaatının ‘kaçak’ olduğu ortaya çıktı. Mudanya Belediyesi, üniversiteye 3.6 milyon TL ceza kesti.

Mudanya Üniversitesi mart ayında Çağrışan Mahallesi'nde kuruldu.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Mudanya Belediyesi, Çağrışan Mahallesi’nde Mart 2022’de kurulan Mudanya Üniversitesi inşaatının, orman ve zeytinlik alana usulsüz olarak inşa edildiği gerekçesiyle önce mühürledi daha sonra dersliklerin projeye uygun yapılmadığı için 3.6 milyon TL ceza kesti. Mudanya Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü sitesindeki bilgilere göre, üniversitenin 1/1000 ölçekli imar planı bulunmuyor.

ÖNCE MÜHÜRLENDİ SONRA PARA CEZASI KESİLDİ

Üniversite, 103 bin metrekare arazi üzerinde orman ve zeytinliklerin bulunduğu yerde kuruldu. Üniversite inşaatı, TBMM’de teklifin onaylanmasından önce tamamlandı. İnşaat, 1 Temmuz 2020 tarihinde Mudanya Belediyesi tarafından 'kaçak' olduğu gerekçesiyle mühürlendi.

Kasım 2021 yılında Mudanya Belediyesi tarafından üniversitede yapılan başka bir incelemede, kamusal alan işgali yapıldığı ve projede bodrum olarak gösterilen yerlerin derslik yapılmasının uygunsuz olduğunun belirlenmesi üzerine 3.6 milyon TL para cezası kesildi. Ceza tutanak altına alındı. Ancak fenni mesul (sorumluluğunu üstlendiği yapıyı kamu adına denetlemekle yükümlü) olarak yapı denetimini üstlenen Bursa EC Denetim A.Ş.’nin para cezasını uygulamaması üzerine süreç Mudanya Belediyesi tarafından yargıya götürüldü.

24 AK PARTİLİ VEKİLİN TEKLİFİYLE KURULDU

Mudanya Üniversitesi, bir dönem Bursa’nın Osmangazi ilçesi AK Parti Belediye Meclis Üyeliği de yapan, iş insanı Gıyasettin Bingöl tarafından Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı’nca kuruldu. Üniversite projesi ilk olarak 2016 yılında gündeme geldi. 9 Mart 2022 tarihinde 24 AK Partili vekilin imzasıyla TBMM’de üniversitenin kurulması için teklif verildi. TBMM Genel Kurulu tutanağına göre, teklif kabul edildi. Üniversitenin sahibi Gıyasettin Bingöl, aynı zamanda Bursa Sınav Koleji’nin de sahibi. Bingöl, şeriat devleti istediği için kapatılan Zehra Vakfı’nın da kurucuları arasında yer alıyor.

Mudanya Üniversitesi, üç fakülte bir meslek yüksekokulu ve bir lisansüstü programları ile bu yıl öğrenci alımına başlayacağını sosyal medya hesapları üzerinden duyurdu. Gıyasettin Bingöl, 2021 yılında İHA'ya yaptığı açıklamada, üniversitenin yalnızca Çağrışan'la kalmayıp şehre yayılacağını, gelecek beş yıl içerisinde üniversitede yeni fakültelerin açılıp yayılmaya devam edeceğini söylemişti. (DUVAR)