Muğla'da şiddet artıyor: 40 bin vaka yaşandı

Muğla, ülke genelinde kadına yönelik şiddet vakalarının en fazla yaşandığı yer olarak öne çıkıyor. Ancak vakalar artsa da şikayette bulunan sayısı düşüyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Muğla son dönemlerde kadın ve çocuğa yönelik taciz, istismar ve şiddet vakalarına ilişkin en çok dava dosyası olan şehirler arasında birinci sırada. 

Geçen seneki verilere göre kadına yönelik 40 bine yakın şiddet olayı yaşandı. Kolluk kuvvetlerine intikal eden bu şiddet olaylarına ilişkin resmi şikâyet ise vakaların yarısı kadar. Muğla'nın ilçeleri arasında ise Bodrum şiddette ilk sırada yer alıyor. 

 'BAŞVURULARDA HER YIL YÜZDE 25'İN ÜZERİNDE AZALMA VAR'

Konuya ilişkin konuşan Muğla Barosu Borum Temsilcisi Onursal Özbek, söz konusu vakaların her yıl artış gösterdiğini fakat şikayet sayılarında azalma olduğunu söyledi. 2020 yılından bu yana düzenli olarak veri akışı oluşturduklarını belirten Özbek, “Kadına yönelik şiddete ilişkin şikayet başvuruları azalıyor. Her yıl neredeyse yüzde 25’in üzerinde bir azalma var. Savcılık başvuru sayılarında da azalma var. Sadece şiddet gören kadınlar anlamında değil, belediyenin aile ve kadın hizmetleri müdürlüğüne başvurulanlar, kadın derneklerinden hizmet alanlar... Buralarda da azalma var. Buradaki veriler iyi incelenmeli, şiddet artarken neden şikayet ve hizmette dair başvurular azaldı. 40 bine yakın olay kolluk kuvvetlerine intikal ediyor. Ama 17 bin başvuru var” dedi.

'CEZASIZLIK HUKUKA GÜVENİ AZALTTI'

Özbek, suç duyurusu ve adli kovuşturma süreçlerindeki azalmanın nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Bu konu, toplumsal barış için çok önemli. Başvurularındaki azalmanın beli başlı nedenleri var. Birincisi cezasızlık, ikicisi ise faillerin aldıkları cezalarda indirimlerin yapılması. Tüm bu süreçler hukuka olan güveni azalttı. Üstelik failler ellerini kollarını sallayarak sokaklarda geziyor. Bu duruma şahitlik eden şiddet mağduru kadın ve çocuklar şikayetlerinden vazgeçiyorlar. Çünkü şikayetleri sonuçsuz kalıyor. Hatta işin sonunda yine kendileri mağdur olabiliyor.”

Muğla’nın kadın ve çocuğa yönelik şiddet dosyalarında Türkiye’de birinci sırada olduğunu hatırlatan Özbek, “Özellikle sezonda kadına yönelik taciz, şiddet olayları çok fazla yaşanıyor. Özellikle eğlence sektöründe çokça şiddet vakası oluyor. Bodrum, Muğla ilçeleri içerisinden en fazla şiddet, taciz ve tecavüz olaylarının yaşandığı yer. Zaten Muğla bu konuda birinci sırada. En çok dosya Muğla’da bulunuyor. Umarım bir an önce bu tip vakalarda hızla düşüş olur. Şehrimiz için toplumsa barışı etkileyen bu olumsuzluk kalkar ortadan” ifadelerini kullandı.