Muhafazakâr Partili vekilden Başbakan Johnson'a: Tanrı aşkına git

Covid-19 kısıtlamalarını ihlal eden partiler nedeniyle istifası istenen İngiltere Başbakanı Johnson'a partisinden bir vekil, "Yaptığın onca şeye rağmen orada çok uzun süre oturdun" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Başbakanlıkta Covid-19 salgın kısıtlamalarını ihlal eden partiler nedeniyle istifası istenen Başbakan Boris Johnson üzerindeki baskı, partisinden bir parlamenterin muhalefet partisine katılması, diğerinin de "Tanrı aşkına, git" demesinin ardından daha da arttı.

Avam Kamarası'nda yapılan Başbakana Sorular oturumu öncesi İngiltere'nin kuzeyinde yer alan Bury South bölgesinden Christian Wakeford, iktidardaki Muhafazakar Parti'den ayrılarak ana muhalefetteki İşçi Partisi'ne katıldığını duyurdu.

Wakeford, Johnson'a gönderdiği istifa mektubunda, "Siz ve Muhafazakar Parti bir bütün olarak, bu ülkenin hak ettiği liderliği ve hükümeti sunmaktan aciz olduğunuzu gösterdiniz" ifadesini kullandı.

Başbakan Johnson, oturumun sonuna doğru kendi partisinden David Davis'in istifa çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

Başbakan'ı savunmak için haftalar ve aylar harcadığını, konuştuğu kişilere Brexit ve aşılamadaki başarısını hatırlattığını söyleyen Davis, "Ancak liderlerimden yaptıkları eylemlerin sorumluluklarını üstlenmelerini beklerim" dedi.

Johnson'ın dün bir TV mülakatında, kimsenin 20 Mayıs 2020'deki etkinliğin kurallara aykırı olduğunu kendisine söylemediği yönündeki sözlerine atıfta bulunan Davis, Başbakan'ın bu açıklamasıyla kendisinden beklenenin tersini yaptığını kaydetti.

Sömürü döneminde Hindistan'dan sorumlu Devlet Bakanı Leo Amery'in eski Başbakan Neville Chamberlain'e söylediği bir sözden alıntı yapan Davis, sözlerini "Yaptığın onca şeye rağmen orada çok uzun süre oturdun. Tanrı aşkına git' ifadesiyle bitirdi.

Başbakanlık'ta değişik zamanlarda en az 15 parti düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Başbakanlık Kraliçe 2. Elizabeth'in eşi Prens Philip'in ölümü nedeniyle ilan edilen ulusal yas sırasında düzenlenen partiler nedeniyle Saray'dan özür dilemek zorunda kalmıştı. (AA)