Muhalefet zirvesi: Parlamenter modele nokta, ittifaka ilk adım

6 muhalefet lideri 12 Şubat’ta bir araya gelecek. Parlamenter sistem çalışmasına nokta koymak için yapılan toplantıda ittifakın yol haritası da masada olacak. Ortak açıklama şubat bitmeden yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’da siyaset sahnesi 6 muhalefet partisi liderinin vereceği ortak fotoğrafa çevrildi. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi genel başkanları güçlendirilmiş parlamenter sistem modeli üzerinde yaklaşık 3 aydır yapılan çalışmaya nokta koymak için bir araya gelecek. Akşam yemeğinde buluşacak liderlerin bir araya gelme nedeni her ne kadar bu gündem olsa da masada Türkiye’nin başta ekonomi olmak üzere yakıcı gündem maddeleri ile buna karşı çözüm önerileri ve muhalefetin ittifak sürecinde nasıl yol yürüyeceği konuları da olacak. 6 liderin çalışma yemeği ittifaka giden süreçte ilk adım olarak kayıtlara geçecek.

TOPLANTININ ANA GÜNDEMİ PARLAMENTER SİSTEMLE İLGİLİ ORTAK AÇIKLAMA

Muhalefet liderlerinin 12 Şubat Cumartesi akşamı Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel tesislerinde bir araya geleceği çalışma yemeği için hazırlıklar sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yuvarlak masada bir araya geleceklerini söylediği yemekte ilk konu parlamenter sistem çalışmasının kamuoyuna ortak bir açıklama ile nasıl duyurulacağı olacak. Liderler, hazırlanan 23 sayfalık parlamenter sistem raporunu değerlendirerek metne noktayı koyacak. Ardından bu çalışmanın kamuoyuna ne zaman ve nasıl bir programla duyurulacağına karar verilecek. Kaynaklar, toplantının bitiminde liderler adına, üzerinde uzlaşılan parlamenter sistem çalışmasının kamuoyuna ne zaman ilan edileceği ile ilgili bir tarihin duyurulabileceğine dikkat çekti. Ortak açıklamanın bu buluşmadan kısa bir süre sonra, şubat ayı bitmeden yapılabileceği ifade ediliyor.

'BEŞ BENZEMEZ BİR ARAYA GELECEK, TÜRKİYE’NİN EN GENİŞ MUTABAKATI OLUŞACAK'

Edinilen bilgiye göre çalışma yemeğinde parlamenter sistemle ilgili çalışma dışında ayrıca bir gündem maddesi belirlenmedi. Zamanlama açısından ucu açık olan yemekte konuşulacak diğer başlıkları liderler belirleyecek. 6 liderin birlikte ilk kez fotoğraf vereceği yemeğin siyaset açısından önemine dikkat çeken CHP’li bir yetkili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefetin birlikteliğine yönelik sıklıkla ifade ettiği “beş benzemez” ifadesine gönderme yaparak, “Evet 5 benzemez görüş bir araya gelecek, bun açıdan Türkiye’nin en geniş mutabakatını gösteren bir yemek olacak. Bu yemek birincisi Türkiye’de yaratılmak istenen kutuplaşma ve ayrıştırma politikasına yanıt verecek, ikincisi geleceğin şekillenmesinde oluşacak ittifaklarda temeli oluşturacak. Bu açıdan çok önemli bir yemek” değerlendirmesinde bulundu.

LİDERLER TÜRKİYE’NİN BAŞAT SORUNLARINI DA KONUŞACAK

6 liderin ilk kez bir araya geleceği yemekte başta ekonomi olmak üzere Türkiye’nin içinde bulunduğu başat sorunların ele alınması da bekleniyor. Ayrıca kısa bir süre önce liderler turuna çıkarak Millet İttifakı’nın yeniden yapılandırılması önerisi getiren Davutoğlu’nun bu görüşlerini toplantıda da dile getirebileceği ifade ediliyor. Toplantıda ittifak ve adaylık konularını ele almak için önce yol haritasında anlaşma şartı getiren DEVA Partisi’nin de bu konuda görüşlerini bir kez daha iletmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor.

'BU TOPLANTININ SONUCU İYİ PİKSELLE ÇEKİLMİŞ KALİTELİ BİR FOTOĞRAF OLACAK'

Muhalefet liderleri buluşmasını değerlendiren bir yetkili, “Bu toplantının vereceği ilk mesaj çekilecek fotoğraf olacak. Bu toplantıda her konuda bir anlaşma çıkması, ittifak, aday gibi konularda bir karara varılması beklenemez. Şu an bir araya gelmeleri önemli. Bence bu toplantının en önemli sonucu 6 lideri bir arada gösteren iyi pikselle çekilmiş kaliteli bir fotoğraf olacak. Bu fotoğraf gelecek açısından bir başlangıç anlamı taşıyacak” dedi.

MUHAFAZAKAR PARTİLER TUTUMUNU NETLEŞTİRMİŞ OLACAK

6 liderin bir araya geleceği yemeği değerlendiren bir başka yetkili ise, toplantının muhafazakar kimlikleri ile öne çıkan Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi açısından özel önem taşıdığına vurgu yaparak, “Verilen fotoğraf bu partiler açısından, ‘bizler iktidarın gidişatından memnun değiliz ve kendimizi Cumhur İttifakı’nın dışında tarif ediyoruz’ anlamına gelecek. Böylece ara ara yapılan Cumhur İttifakı ile ilişki tartışması da son bulacak” değerlendirmesini yaptı.

LİDERLER ZİRVESİ DEVAM EDECEK

Bugüne kadar muhalefet liderleri arasında ikili-üçlü çok sayıda görüşme yapıldı. 6 muhalefet liderini buluşturan yemekten sonra genel başkanların periyodik görüşmeler yapabileceği ya da konu bazlı temaslar çerçevesinde daha sık bir araya gelebileceği ifade ediliyor. Bu konuda kararı da liderlerin toplantıda alabileceği kaydediliyor.

ORTAK AÇIKLAMA ŞUBAT AYI BİTMEDEN YAPILACAK

“Millet İttifakı’nda ısınma hareketi” olarak da nitelendirilen bu 'zirve'nin ardından gözler parlamenter sistemle ilgili ortak açıklamaya çevrilecek. Açıklamanın tarihini liderler belirleyecek ama bu açıklamanın şubat ayı bitmeden yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Açıklamanın yapılacağı yer için Meclis, geniş salonu olan bir otel gibi farklı seçenekler değerlendiriliyor. Basının, STK’lerin, çeşitli kanaat önderlerinin katılımı da tartışılıyor. Açıklama şekli için de henüz karar verilmiş değil. Liderlerin sistemle ilgili sunumu bölümler halinde paylaşmaları ya da bunu komisyon üyelerinin yapması gündemde. Ancak ortak açıklamanın yapıldığı gün kamuoyuna duyurulan deklarasyona liderlerin imza atacağı bir fotoğrafın yer alacağı ifade ediliyor.