Muhalefete yönelik ‘çete üyesi gibi’ diyen Oktay’a: Alası sizsiniz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “TBMM kürsüsüne çıkıp ‘çete üyesi’ gibi…” ifadelerinin ardından tartışma çıktı. Oktay’a tepki gösteren muhalefet temsilcileri, “Çetenin alası sizsiniz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı olan kuruluşların 2022 yılı bütçeleri görüşüldü. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşması sırasında Genel Kurul’da tansiyon yükseldi. Fuat Oktay’ın, muhalefeti niteleyerek “Çete gibi” ifadesine tepki gösteren milletvekilleri, “Atanmışlar seçilmişlere hakaret edemez” dedi.

OKTAY İYİ PARTİ’YE ‘İP’ DEDİ TARTIŞMA BAŞLADI

Sanayi kapasitesini hızla geliştireceklerini, ara malı gibi alanlarda döviz ihtiyaçlarını azaltacak adımları hayata geçireceklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Daha önce, tam bağımsız politikaları hayata geçirme yönünde verdiğimiz gayretlerde Cumhuriyet Halk Partisinin, İP'in ve hâliyle HDP'nin millî bir çabayla destek verdiğine şahit olmadık” dedi.
Oktay’ın bu sözlerinin ardından başlayan tartışmada İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, “’İP’ ne demek ya? Ayıp!”, Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ise, “Çamaşır ipi mi!” ifadeleriyle tepki gösterdi. Kendilerine “AKP” dendiğinde bir şey demediklerini belirten Oktay’a CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Diyorsunuz” diye yanıt verdi.

OKTAY’A: ASIL ŞOV YAPAN SENSİN

Konuşmasının devamında, “CHP'nin ülkeyi yönetme şeklinin bir mizansenini de burada, bu kürsüde gördük, hep birlikte şahit olduk. Burada şov yapma uğruna, kürsüde portakalları yere dökerek, şov bitince de toplayarak emek ürünü mahsullere bile saygısı olmayan şov odaklı bir zihniyet” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ve Van Milletvekili Sezai Temelli, “Asıl şovu siz yapıyorsunuz, şovu yapan sensin!”, “Asıl şovu siz yapıyorsunuz işte!” ifadeleriyle tepki gösterdi.
Muhalefet milletvekillerinin tepkisi devam ederken sözlerini sürdüren Oktay, “Önce kırıp döken, sonra helalleşmeye çalışan klasik CHP. Gerçi, diğer ortakları da pek farklı değil” dedi.

İYİ Partili vekillerin, “Ya, devleti temsil ediyorsun, ayıptır ya!”, “Ya, Cumhurbaşkanı Yardımcısının dediğine bak” ifadeleriyle tepkisinin ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Siz, burada şov yapmayla uğraşadurun; şimdi anlamasanız da savunma sanayi atılımlarımızı da Türkiye'nin otomobili TOGG'u da -Covid-19'la mücadelemizde olduğu gibi- ekonomik bağımsızlık mücadelemizin değerini de yaşayarak öğrenecek ve anlayacaksınız" ifadelerini kullandı.

OKTAY: MECLİS KÜRSÜSÜNE ÇIKIP ‘ÇETE ÜYESİ’ GİBİ…

Konuşmasının devamında, “Bu bütçede milletimizin neye ihtiyacı varsa, gelecek tahayyülü neyi gerektiriyorsa, Türkiye için en gerekli neyse o var. Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsüne çıkıp ‘çete üyesi’ gibi ‘Şunun ahı var, bunun ahı var!’ diye sayan hatibin nefret dilinin aksine...” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a muhalefet milletvekilleri sert tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “’Çete üyesi’ diyemezsiniz milletvekiline!” ifadelerini kaydederken konuşmasını sürdüren Oktay, “’Çete’ kelimesi kullanıldığı için o kelimeyi özellikle kullandım” dedi.

Bu sözler üzerine HDP’li Öcalan, “Siz nerenin üyesisiniz”, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ise, “Çete size aittir, çete size aittir! YİMPAŞ'tan bahset, Türk Telekom'dan bahset! ‘Çete"yi size iade ediyorum, ‘çete’ size aittir” ifadeleriyle Oktay’a tepki gösterdi.

“Çete” kelimesini isim vermeden kullandığını savunan Fuat Oktay’a tepkisini sürdüren CHP’li Köksal, “FETÖ'yle kol kola olan sizsiniz, ‘çete’ size aittir! İmralı'da masaya oturan sizsiniz” diye konuştu.

‘ATANMIŞLAR SEÇİLMİŞLERE HAKARET EDEMEZ’

Konuşmasının devamında, “Arkadaşlar, biz, bu topraklarda -bakın bunu da iyi dinleyin- Alevi'siyle, Sünni'siyle, Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle tüm farklılıklarımızla biriz, beraberiz” ifadelerini kullanan Oktay’a “çete” ifadesi nedeniyle tepkiler devam etti.
CHP’li Köksal, “Çete sensin! Bugüne kadar et ile tırnak gibi olduğun FETÖ! Çete sensin! Bugüne kadar et ile tırnak gibiydiniz FETÖ'yle. Çetenin alası sizsiniz. Çete sensin! Düne kadar etle tırnak gibiydiniz FETÖ'yle! Çetenin âlâsı sizsiniz. Siz insanları ayrıştırmaktan başka bir şey yapmıyorsunuz! Burada atanmış seçilmişe hakaret edemez!” ifadeleriyle Oktay’a yönelik tepkisini sürdürdü.

Hiç kimseye hakaret etmediğini savunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Kullanılan ifadelere cevap veriyorum burada arkadaşlar. Eğer cevaplarına dayanamayacaksanız kullanmayacaksınız o ifadeleri” dedi. Oktay’a yönelik tepkiler konuşması süresince devam etti.