'Muhalefetin dış politikası var mı?'
Muhalefet partilerinin iktidara gelmeleri halinde nasıl bir dış politika izleyeceklerine dair yayınlanan bir araştırma, muhalefetin bu konuda net bir programı olmadığını ortaya koydu.
DUVAR- Altılı Masa ve CHP seçimlere doğru anayasa önerilerini ve vizyon belgelerini açıkladılar. Her iki belgeye de sosyal ve sendikal haklara yeterince yer vermediği yönünde eleştiriler yapıldı. Serbestiyet yazarı Selim Kuneralp ise hem Altılı Masa'nın hem de HDP'nin dış politika konularındaki eksikliklerini ele aldı. Kuneralp, Altılı Masa'nın dış politika konusunda çoğu zaman iktidara yakın bir yaklaşım sergilediğine dikkat çekti.
Kuneralp, Akşener ve Kılıçdaroğlu'nun iktidara aday iki isim olarak yabancı heyetlerle görüşmeler konusunda pasif kaldıklarını, liderlerin İngilizce bilmemesinin de önemli bir eksiklik olduğunu belirtti.
Selim Kuneralp, köşesinde Büyükelçi Alper Coşkun ile Sinan Ülgen’in “Carnegie Endowment for International Peace” (Uluslararası Barış için Carnegie Vakfı) için hazırladıkları ve 14 Kasım tarihinde yayınlanan “Political Change and Turkey’s Foreign Policy” (Siyasi Değişim ve Türkiye’nin Dış Politikası) adlı çalışmaya yer verdi. Coşkun ve Ülgen, Türkiye’nin gündemindeki dış politika başlıklarının her biri hakkında üç büyük muhalefet partisinin ve onların dışında 6M mensubu bazı partilerin uzmanlarının görüşlerini aldılar.
Kuneralp araştırmaya ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı: "dikkatimi çeken, CHP, İYİP, Deva ve Gelecek Partisi temsilcililerinin az sayıda olmakla beraber birkaç önemli alanda iktidardan uzaklaştıklarıdır. Örneğin, CHP, İYİP ve Gelecek temsilcileri iktidarın Suriye’ye müdahale ve içişlerine karışma ve yine Suriye’de ve ayrıca Libya’da uyguladığı muayyen bir mezhebi destekleme politikasını eleştirmişlerdir. Ancak, Suriye ile ilgili diğer konularda, örneğin ABD’nin YPG/PYD ile ilişkilerine karşı çıkma konusunda HDP dışındaki muhalefet partileri iktidarı desteklemektedirler. Hatta, Suriye rejimi ile ilişkileri askıya aldığı için iktidarı eleştirmekte, diyalogun yeniden başlamasını telkin etmektedirler. Tabii mültecilerin geri dönmesini desteklemekteler, ancak bunun ne şekilde gerçekleşeceği konusunda somut ve gerçekleşebilir önerilere sahip oldukları söylenemez."