Muhalefetten Macron'a tepki: 'Yasayı hırsız gibi gece yarısı imzaladı'

Boyun Eğmeyen Fransa vekili Ruffin, "Emmanuel Macron ve çetesi hırsızlar gibi gece yarısı emeklilik yasasını çıkardı çünkü çok iyi biliyorlar ki yaptıkları demokratik soygun" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Anayasa Konseyi'nin protestolara neden olan emeklilik düzenlemesini ana hatlarıyla onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuuel Macron'un düzenlemeyi imzalaması Fransa muhalefetinin de tepkisine neden oldu.

AA'nın aktardığına göre, düzenlemenin gece imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanmasına tepki gösteren muhalif siyasetçilerden Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisinin eski cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Melenchon, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Macron, gece Fransa'nın tamamının gözünü korkutmak istedi. Hayat hırsızı!" ifadelerini kullandı. Melenchon, Macron'un bu adımını 'absürt bir kibir gösterisi' olarak niteledi.

'ÇÜNKÜ YAPTIKLARININ DEMOKRATİK BİR SOYGUN OLDUĞUNU BİLİYORLAR'

LFI vekili Francois Ruffin de "Emmanuel Macron ve çetesi hırsızlar gibi gece yarısı emeklilik yasasını çıkardı çünkü çok iyi biliyorlar ki yaptıkları demokratik soygun" dedi

Yeşiller (EELV) Partisi Ulusal Sekreteri Marine Tondelier, reformun gece yasalaştırılmasının provokasyon olduğu yorumunu yaptı ve ülkenin daha önce hiç olmadığı kadar parçalandığını söyledi. EELV Milletvekili Sandrine Rousseau da Macron'un bu kararının ülkedeki demokrasiyi tehlikeye attığı değerlendirmesini yaparak, iktidarı sorumsuzlukla suçladı.

Genel İş Sendikasından (CGT) yapılan yazılı açıklamada, Macron'un bu adımıyla, reformu istemeyen milyonlarca insanı hor gördüğü yorumunda bulunuldu.

Ne olmuştu?

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının kademeli olarak 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Polis eylemlere sert müdahale etmiş, ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyi'ne başvurmuştu. Konsey dün, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti. Macron, yasal düzenlemeyi imzaladı; düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı. (DIŞ HABERLER)