Mühendisler Odası uyardı: Piyasalaşan denetim can kaybı getiriyor

Kar amacıyla yapılan asansör denetimlerinin can kaybına yol açan kazalar meydana getirdiğini belirten MMO Trabzon Şube Başkanı Sinan Koç, kamusal hizmet anlayışının uygulanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Trabzon Şube Başkanı Sinan Koç, son aylarda yurtta yaşanan ve bazıları faciayla sonuçlanan asansör kazalarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Koç, konu ile ilgili tüm tarafları sorumlulukları yerine getirmeye davet etti.

Asansörlerin tescili, ruhsatlandırması ve periyodik muayenesi ile ilgili olarak belediyelerin görevlendirildiğini bildiren Koç, Fakat özellikle periyodik muayene işinin yeterince yerine getirilememesinden kaynaklı olarak Sanayi Bakanlığı, odamızın da çok önemli katkılarıyla, asansör muayeneleri, mevcut asansörlerin iyileştirilmesi ve teknik mevzuata uygun hale getirilmesi için süreci düzenleyici bir yönetmelik çıkarmıştır. Bu yönetmeliğe en önemli itirazımız, denetimin kamusal bir görev olduğu, muayenelerin kamu adına görevlendirme ile yapılması gerektiği idi. Fakat yönetmelik, ilgili belediyelerin muayene işini protokoller aracılığıyla A Tipi Muayene Kuruluşlarının yapmasını getirmiş ve kamusal bir anlayışla olması gereken denetimler piyasaya açılarak bir rekabet unsuru haline getirilmiştir" dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Sinan Koç

'DENETİMLER PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ'

Muayenelerin belediye adına yapıldığını belirten Koç, yapılan işten yasal olarak belediyelerin sorumlu olduğu bilgisini verdi. Muayene kuruluşlarından yalnızca Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ve Makina Mühendisleri Odası'nın kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar olduğunu ve diğerlerinin kâr amaçlı özel firmalar olduğunu belirten Koç, belediyelerin ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik denetimlerini kâr amacı gütmeyen, kamusal hizmet yaklaşımına sahip kuruluşlara yaptırmalarının, taşıdıkları toplumsal sorumluluğunun gereği olduğunu ifade etti.

Yapılan protokollerin pazarlık konusu olmaması gerektiğinin altını çizen Koç, "Böyle bir durum hizmetin kalitesinin düşmesine, çalışanların mağdur edilmesine ve düzgün yapılmayan denetimin neticesinde can kayıplarına ve zararlara yol açacaktır. İnsanların can ve mal güvenliğini birinci dereceden etkileyecek söz konusu denetimler kamusal bir hizmettir ve piyasanın insafına bırakılamaz" sözlerini kullandı.

'KAZALAR MALİYET DÜŞÜRME ÇABALARIYLA YAŞANIYOR'

Koç, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Üzücü can kayıplarına yol açan 'kazalar' mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler, maliyetleri düşürme çabaları ve kontrol, bakım, onarım kalitesinin düşüklüğü ve yetersizliği, işin gereği olan hususların (denetim sonuçlarının yapılmaması, geciktirilmesi gibi) ihmali nedeniyle yaşanmaktadır. Bu durum halkın çıkarlarına aykırıdır. Tüm belediyeleri özellikle tehlike arz eden ve muayene sonucu Kırmızı Etiket alan asansörlerin çalışmasını durdurmaya, 'mühürlemeye' davet ediyoruz.

Odamız ilgili kontrolleri kamusal hizmet ve kamusal denetim anlayışıyla kâr amacı gütmeden, bilimsel teknik esaslara, standart ve yönetmeliklere uygun olarak eğitilerek yetkilendirilmiş uzman mühendis kadrosuyla yapmaktadır ve asansör denetimleriyle ilgili her tür katkıda bulunmaya her zaman hazırdır.
Son günlerde yaşanan asansör kazaları bizleri tedirgin etmekte ve artık tedirgin olma değil inisiyatif alma zamanı diyor, tüm kurumsal hafızamız, donanımlı teknik ekibimizle göreve hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz." (HABER MERKEZİ)