Mülakatta kopyaya karşı yapay zeka devrede

İşe alım mülakatlarında kopya çekmeye karşı yapay zeka destekli izleme sistemi devreye giriyor. Adayların ekranları eş zamanlı kaydedilip başka program açmaları engellenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşe alımlarda sıklıkla kullanılan İngilizce yeterlilik sınavlarının kopya çekmeye karşı savunmasız olduğunu belirten TestInvite CEO’su Mustafa Ekim, online sınavlarda kopya olaylarını sonlandıracak yapay zeka destekli sınav teknolojilerini açıkladı.

ADAYLARIN YÜZDE 62'Sİ KOPYA ÇEKTİ

DHA'ya konuşan ve online İngilizce yeterlilik sınavlarındaki kopya çekme girişimine karşı oluşan açıkların işe alım süreçlerinde hataya sebebiyet verdiğini dile getiren Ekim, “Yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında, kurumların düzenlediği sınavlarda kopya çekme girişimleri ciddi bir sorun haline geliyor. Araştırmalara göre, güvenlik önlemleri yetersiz olan kurumlarda adayların yüzde 62'sinin sınavlarında kopya tespit edildi. Bu durum, sınavların güvenilirliğini büyük ölçüde tehdit ederken, işe alım süreçlerinde adaletsiz ve şeffaflıktan uzak bir ortam yaratıyor. Geliştirdiğimiz GELT (Global English Level Test) ise dünya çapında kullanılan güvenli bir İngilizce yeterlilik sınavı” dedi.

SINAV SORULARINI PAYLAŞIYORLAR

Özellikle İngilizce yeterlilik sınavlarında, adayların dijital araçlara başvurarak kopya çekme eğilimi gösterdiğini vurgulayan Ekim, “Online sınavlarda adaylar sınav sorularını kendi aralarında kolayca paylaşılabiliyor, bu da birçok adayın soruları ve cevapları önceden bildiği sınavlara katılarak yüksek not almaları anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

YAPAY ZEKA İLE TESPİT EDİLECEK

Ekim, “Sınav güvenliğini artırmak amacıyla kullandığımız en etkili yöntemlerden biri, yapay zeka destekli izleme sistemi. Bu sistem sayesinde, adayların kamera ve ekranları eş zamanlı kaydedilip sınav esnasında gösterdikleri davranışlar analiz edilir. Ayrıca, ekran kilitleme teknolojisi sayesinde adayların sınav sırasında başka sayfaları açması veya kopya çekme girişimleri tespit edilebilir. Örneğin, adayın sınav sırasında ekranı kaç kez değiştirdiği, sınav sorularını yanıtlama hızındaki anormallikler ya da şüpheli davranışlar raporlanır ve değerlendirmeye alınır. Video kayıtları, sınav sonrası detaylı inceleme yapılmasına olanak tanırken, ekran kilitleme teknolojisi sayesinde sınav güvenliği en üst seviyeye çıkarılır. Bu tür güvenlik önlemleri, sınavların doğruluğu ve güvenilirliği açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

HER ADAYA RASTGELE FARKLI SORULAR

Ekim, dijital sınav güvenliğini artırmaya yönelik kopya çekme tespit ve önleme yöntemleriyle ilgili sözlerini şöyle tamamladı:

“Sınav soruları her aday için sistematik olarak rastgeleleştirilerek, sınav güvenliği daha da artırılabilir. Rastgeleleştirilmiş soruların kullanılması, adayların sınav sorularını önceden öğrenme veya başkalarıyla paylaşma olasılığını minimize eder. Her adayın karşısına farklı sorular çıkaran bu sistem, kopya çekme girişimlerini zorlaştırırken, aynı zamanda aynı konuları ölçen ve benzer zorlukta soruları seçerek sınavların adil bir şekilde yürütülmesini sağlar. Hem bireylerin yetkinliklerini adil bir şekilde ölçmek hem de işverenler için güvenilir bir işe alım süreci sağlamak, modern iş dünyasında önemli bir zorunluluk haline geldi. GELT ve TestInvite’ın sunduğu çözümler, bu alandaki sorunların üstesinden gelmek için ideal bir platform oluyor.”

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Etiketler yapay zeka mülakat