Mülteciler Kıbrıs'taki Yeşil Hat'ta mahsur: 'Koşullar giderek kötüleşiyor'

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü, Yeşil Hat yakınlarına 44 mültecinin daha geldiğini, sığınma prosedürlerine erişimlerinin reddedildiğini söyledi, "İnsanlar tampon bölge içinde mahsur bırakılamaz" dedi.

Kıbrıs'ta BM'nin kontrolündeki tampon bölgede mültecilerin kaldığı alan. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs'ın Yeşil Hattı'nda mahsur kalan mülteciler krizi derinleşiyor. Kıbrıs medyasına yansıyan son bilgilere göre, geçtiğimiz saatlerde Yeşil Hat'taki mültecilerin sayısında artış kaydedildi. Birleşmiş Milletler (BM) konu ile ilgili olarak Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarını zor durumda bırakan yeni açıklamalarda bulundu. 

BM, geçtiğimiz haftalarda da kriz ile ilgili Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının tutumunu eleştirmiş, soruna acil çözüm getirilmesini talep etmişti. 

44 YENİ MÜLTECİ

Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP), tampon bölgeye yakın Peristerona yakınlarında 44 yeni mültecinin tespit edildiğini doğruladı. Bu kişilerin bazılarının adaya deniz yoluyla ulaştığı belirtilirken, hangi ülkelerden geldiklerine dair belirsizlikler var.

Cyprus Mail gazetesindeki habere göre, UNFICYP Sözcüsü Aleem Siddique, "Gece boyunca 44 sığınmacı yakalandı ve sığınma prosedürlerine erişimleri reddedildi. En az dört kişi, hükümet kontrolündeki alanda yakalanarak Kıbrıs Polisi tarafından Birleşmiş Milletler'in gözetimindeki tampon bölgeye transfer edildi" açıklamasında bulundu. 

Oluşan son durumun acil müdahale gerektirdiğini belirten Siddique, "Bu insanlar tampon bölge içinde mahsur bırakılamaz. Koşullar giderek kötüleşiyor. Uluslararası mülteci hukukuna göre, sığınmacıların sığınma prosedürlerine etkin erişimini ve yeterli kabul koşullarını sağlamak bir zorunluluktur. Savaş ve zulümden kaçanları koruma sorumluluğumuzu yerine getirmek için hükümet ve diğer paydaşlarla sürdürülebilir çözümler bulmak için çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

BM VE KIBRIS ARASINDA ANLAŞMAZLIK

Kıbrıs basınındaki son bilgilere göre, şu anda Kıbrıs polisi ile UNFICYP arasında Yeşil Hat'taki mültecilerle ilgili tartışmalar yaşanıyor.

Kıbrıs polisi, geçtiğimiz saatlerde bazı mültecilerin deniz yoluyla adaya ulaştığını kabul etmesine rağmen, bu kişilerin nerede barındırılacağı konusunda BM ile fikir ayrılığı yaşıyor. 

Cyprus Mail'e göre, kaynaklar, UNFICYP ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Yeşil Hat'taki barındırma kaynaklarının azalmakta olduğunu, yiyecek ve para gibi temel ihtiyaçların karşılanamadığını belirtiyor.

KIBRIS, DURUŞUNU SERTLEŞTİRDİ

Kıbrıs hükümeti, mülteciler konusundaki duruşunu son yıllarda sertleştirmiş durumda. Geçtiğimiz haftalarda Lefkoşa'da gerçekleştirilen resmi açıklamaların ortak noktasını, Yeşil Hattın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin kontrolündeki bölgelere mülteci nakli için kullanılmasına izin verilemeyeceği mesajı oluşturdu. 

Bu arada Nikos Hristodoulidis hükümetine destek veren siyasi oluşumlar, mülteci konusundaki katı tutuma destek veriyor. Kıbrıs Ortodoks Kilisesi de mülteci krizi üzerinden Kıbrıs'ın toplumsal yapısının değiştirilmeye çalışıldığı iddiasını dile getiriyor. 

Aşırı sağcı Elam partisi ise son açıklamasında geçtiğimiz saatlerde yaşananlar karşısında hükümetin sergilediği tavrı selamladı. Parti, "Devletin, hükümet kontrolündeki alanlara herhangi bir yasa dışı mültecinin girmesine izin vermeme görevini bir kez daha vurguluyoruz. Kıbrıs, daha fazla yasa dışı mülteciye tahammül edemez" dedi.

YEŞİL HAT'TA 59 KİŞİ YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Mayıs ayında, UNHCR, 30 mültecinin tampon bölgede mahsur kaldığını açıklamıştı; bu rakamın şu anda 59'a yükseldiği ifade ediliyor. 

Mayıs ortasından bu yana, Kıbrıs Cumhuriyeti, mültecilerin sığınma işlemlerine erişimini sınırlandırdığı için tampon bölgede mahsur kalan mülteci sayısı artmaya devam ediyor.

Mülteciler, geçici çadırlarda yaşamaktan, mevcut belirsizlikten, depresyon ve umutsuzluk hissinden mustarip olduklarını ifade ediyor. Ayrıca, Yeşil Hat'taki olumsuz koşullara, insan yaşamını tehlikeye sokan sorunlara dikkat çekiyor. 

İNGİLTERE YÜKSEK KOMİSERİ: ACİL BİR ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR

Geçtiğimiz günlerde, Kıbrıs'taki 12 büyükelçiliğin temsilcileri, mültecilerin durumunu yerinde görmek için tampon bölgeyi ziyaret etmişti. 

Ziyaretle ilgili olarak Kıbrıs'taki İngiltere Yüksek Komiseri Irfan Siddiq, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformunda konu hakkında, "Bu insanlar (çocuklar dahil) korkunç koşullarda yaşıyor. Bu insanların daha insani koşullarda barındırılması ve sığınma taleplerinin işlenmesi için acil bir çözüme ihtiyaç var" mesajını paylaşmıştı.