Münevver'in ölümü: İntihar değil ihmal

Eşinden sürekli şiddet gören, defalarca şikayetçi olan Münevver Akyol yaşamına son verdi. "Münevver’in ölümünün intihar diye kapatılmasına izin vermeyeceğiz" diyen kadınlar, ihmalleri protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Okmeydanı semtinde, onlarca kadın bugün "Katilleri durdurun" pankartlarıyla bir araya geldi.

Okmeydanı'nda yan yana gelen kadınlar daha önce Taksim, Kadıköy, Maltepe ve Beşiktaş'ta da bir araya gelmişti. Neredeyse hepsi sima olarak birbirini tanıyor. Bir araya gelen kadınların sayıları değişiyor ama yüzlerine düşen gri ton her defasında aynı. Çünkü toplanmalarının ve yüzlerine düşen o gri tonun nedeni, bir kadın cinayetini daha protesto ediyor olmaları.

Yüzlerce protestoyu arkalarında bıraktılar ama hiçbiri kadınlara yönelik cinayeti ve şiddeti engelleyemedi. Bu nedenle yüzlerindeki ton derinleştikçe, öfkeleri büyüyor, seslerini duyurmak için de daha yüksek sesle "adalet" diye haykırıyorlar.

'İNTİHAR DEĞİL CİNAYET'

Onlarca kadının bugün tekrar bir araya gelmelerinin nedeni bu sefer de 26 yaşındaki Münevver Akyol... Münevver Akyol, eşi Sıraç Akyol tarafından uygulanan şiddete dayanamadığı için intihar etti. Kadınlar bu yüzden "intihar değil, cinayet" diye bir daha hiç duyulmayacak Münevver'in sesi olmaya geldiler.

"İntihar değil, cinayet" diyen kadınlar, yüzlerce benzer protestoya şahit olmuşlardı. Ancak bunlara rağmen kadınları koruma altına alan İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı. Kadınlara göre siyasette erkeklerin egemen olduğu bir yerde, bir kadın öldürüldüğünde, en üst perdeden 'sert' kınamalar ve açıklamalar her defasında yapılıyor ancak bu cinayetleri önleyen ve kadını koruma şemsiyesi altına alan İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmaktan da behis görmediler. 

ŞİDDET GÖRDÜ, DEFALARCA ŞİKAYET ETTİ, UZAKLAŞTIRMA KARARI ALINDI

İddiaya göre Münevver Akyol, şiddet gördüğü kocasını defalarca şikayet etti, uzaklaştırma kararı alındı ama her seferinde tehdit edilmesinden sonra şikayetini geri aldı.

Şikayetler, uzaklaştırma ve koruma kararı ne iki çocuk annesi 26 yaşındaki Münevver Akyol'un evli olduğu Sıraç Akyol tarafından yıllarca sistematik şiddet görmesini engelledi ne de 9 Kasım'da intihar etmesini.

Akyol'un komşusu olan bir kadın ise Münevver Akyol'un şiddet gördüğünü, darp izlerine zaman zaman rastladığını söyledi.

'MÜNEVVER'İN ÖLÜMÜNÜN İNTİHAR DİYE KAPATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

"İsyandayız" diyen kadınlar, "Erkek adalet değil, gerçek adalet" için Okmeydanı'nda yaşayan Münevver Akyol için basın açıklaması yaptı.

Okmeydanlı Kadınlar grubundan Gamze Abay, 9 Kasım günü şiddet gördükten sonra hayatına son veren Münevver Akyol için burada olduklarını dile getirdi.

"Biz kadınlar bunun bir intihar değil cinayet olduğunu biliyoruz" diyen Abay, şunları söyledi:

"Münevver çocuk yaşta evlendirilmiş evliliği boyunca da sistematik şiddete uğraşmıştı. Aldığı uzaklaştırma kararları bir işe yaramamış evli olduğu erkek tehditlerine ve şiddetlerine devam etmişti. Münevver'in ölümü cinayettir. Münevver ne ilk ne de sondur. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığından beri kadın cinayetlerindeki oran artmıştır şiddete uğradığı için karakola giden kadınlar karakol kapılarından sözleşmenin kaldırıldığı gerekçesiyle evlerine geri gönderiliyor. Bizler bu şiddetlerin münferit olmadığını biliyoruz. Bu cinayetlerin sorumlusu erkek devlettir. Katillere verilmeyen cezalar sonucunda her gün yeni kadın cinayeti haberiyle uyanıyoruz. Bizler artık patriarkaya karşı yaşayacağız birbirimizi her yerde savunacağız. Yalnız, çaresiz değiliz buradayız hayatımızı haklarımıza sahip çıkıyoruz. Münevver’in ölümünün intihar diye kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Okmeydanlı kadınlar olarak sürecin takipçisiyiz. İstanbul Sözleşmesi biziz."

'MÜNEVVER'LE GÖRÜŞTÜK, SİSTEMATİK ŞİDDETE MARUZ KALIYORDU, ÇOCUKLARIYLA TEHDİT EDİLİYORDU'

Uğradığı şiddetin önüne geçilmediği için şikâyet etmekten ve her şikayet sonrasında tehdit edilmekten bıkan Münevver Akyol, Okmeydanlı Kadınlar grubundan Atike Eski’ye yaşadıklarını anlatıyor. Eski, Akyol'un yaşadıkları şu sözlerle aktardı:

“Uzaklaştırma kararı var. Darp raporu var. Adamın tehdidiyle geri çekmek zorunda kalıyor. Münevver ile daha önce biz de görüştük. Şiddet gördüğünü ama her defasında çocuklarıyla tehdit edildiği korktuğunu söyledi. Her seferinde yanında olduğumuzu söyledik. Defalarca evi terk etti. Sistematik şiddete maruz kalıyordu. 9 Kasım günü Münevver evde intihar edilmiş olarak bulunuyor. Bunun bir intihar olmadığını biliyoruz. Münevver sistematik şiddet sonucu hayatını kaybetti."

 

Koruma kararı uygulansaydı Münevver Akyol'un yaşayacağını ifade eden Atike Eski, "Her gün kadın cinayet haberi ile uyanıyoruz. Erkek devlet örgütlüyor bunu. Biz kadın cinayetleri politik derken bunu kastediyoruz. Münevver’inki de bu. Münevver koruma kararına rağmen, devlet bir destek sağlasaydı, yaşama hakkı tanısaydı, ona destek olsaydı belki boşanmış ve hayatta oluyor ve çocuklarıyla yaşıyor olacaktı. Bu devlet Münevver’i evine geri gönderdi. Uzaklaştırma kararını uygulatmadı" diyor.