Murat Yetkin: Biden’ın 24 Nisan mesajındaki Osmanlı ayrıntısı ilginç

ABD Başkanı Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı tanımasını değerlendiren gazeteci Murat Yetkin, "Osmanlı dönemi diye vurguluyor. Oysa Ermeni diasporası Türkiye'nin de sorumlu tutulmasını istiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı'nı tanınma kararını değerlendirdi. 

Yetkin, yetkinreport.com'da yayınlanan "Ve ABD ‘Ermeni soykırımı’ dedi. Gözler bundan sonrasında" başlıklı yazısında Biden'ın konuşmasındaki Osmanlı Devleti vurgusuna dikkat çekti. Yetkin'in yazısının bir bölümü şöyle: 

"Biden’ın 24 Nisan mesajındaki Osmanlı ayrıntısı ilginç. Öncelikle “Osmanlı döneminde” diye özellikle vurguluyor. Oysa Ermeni diasporası 1915 katliamlarından Türkiye Cumhuriyeti'nin de sorumlu tutulmasını istiyor. "Hikayelerini onore ediyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi kabul ediyoruz. Bunu kimseyi suçlamak için değil ancak tarihin tekerrür etmediğinden emin olmak için yapıyoruz” cümleleri, olan bitenden bugünkü Türkiye’yi suçlamadığını gösteriyor. İkincisi, İstanbul’un adını, Osmanlı başkenti Konstinapol olarak vurgulayarak o dönemi artık o dönemde bırakmak gereğini de vurguluyor. Üçüncüsü, “Bugün kaybettiklerimizi anarken gözlerimizi aynı zamanda geleceğe” çevirelim diyerek, belki de işi daha fazla uzatmama niyetini söylemek istiyor.

Ama Biden işi uzatmak istese de istemese de Erdoğan’ın dış politikası, özellikle iç politika bakımından ciddi bir darbe almış bulunuyor.

Öte yandan Biden’ın bu tutumu, İbrahim Kalın’ın geçen ay Bloomberg mülakatında, ilişkileri ABD ile de Rusya gibi yürütmek, yani anlaşmazlık noktalarının işbirliği noktalarını engellemesine izin vermemek önerisinin ilk testi olacak gibi görünüyor. Ermeni soykırımı kararına rağmen, Erdoğan Türkiye-ABD ilişkilerini Biden ile hiçbir şey olmamış gibi sürdürebilecek mi?"

YAZININ TAMAMI