Murat Yetkin: Erdoğan yeni Anayasa istiyorsa muhalefete gitmek zorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa'yı milletin takdirine sunacağını söylemesini değerlendiren Murat Yetkin, Meclis aritmetiğinin yeni Anayasa için muhalefetle anlaşmayı zorunlu kıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin Yetkinreport'taki yeni yazısında yeni Anayasa tartışmasını değerlendirdi. 2017’de halk onayına sunulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Anayasası'nın miadının üzerinden beş sene geçmeden dolduğunu söyleyen Yetkin, "Anayasa'yı çıkaranlar dahi 'yenisine bakalım' demeye başladı. Demek ki mükemmele ulaşıldığı varsayımı boş çıkmış" ifadelerini kullandı.

Yeni Anayasa için AK Parti ve MHP'nin uzlaşmasının yeterli olmadığını belirten Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle: 

"Yeni bir Anayasa, ya da Anayasa’da değişikliklerin Meclis oylamasıyla kabulü için 400 oy, halk oylamasına, referanduma sunulabilmesi için se en az 360 oy gerekiyor. Oysa (bugün itibarıyla) AK Parti’nin 288, MHP’nin 48 olmak üzere Cumhur İttifakının 336 sandalyesi bulunuyor. Yani hak oylamasına gitmek için dahi 24 sandalye açık var. Meclis’te birer ikişer vekili bulunan bütün sağ partilerin bir şekilde Cumhur İttifakına oy kullanması halinde dahi mevcut halde bu açık kapatılamıyor. Özetle Meclis aritmetiği, Erdoğan gerçekten Anayasa’da değişiklik istiyorsa bunu muhalefete gitmeden, başvurmadan yapmasına imkân vermiyor.

O aşamada Erdoğan’ın önüne iki temel sorun gelecek. Birincisi muhalefete ne diyecek? Hangi partiyi memnun eden ne diyecek, Anayasa’ya onları memnun edecek hangi maddeleri koyacak ve onları da son anda Genel Kurul oylaması sırasında değiştirmeme garantisini nasıl verecek? İkincisi, muhalefete vereceği bu sözleri MHP’ye nasıl kabul ettirecek?" 

YAZININ TAMAMI