Murat Yetkin yazdı: ABD’yle F-35 programına dönmek için lobi şirketi mi tuttuk?

Gazeteci Murat Yetkin, S-400 yüzünden F-35 savaş uçağı programından çıkarılan Türkiye'nin programa geri dönmek için bir lobi şirketiyle anlaştığı iddialarının perde arkasını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, web sitesi YetkinReport'ta ABD-Türkiye ilişkilerini son günlerdeki gelişmeler ışığında mercek altına aldı. Yetkin, 'ABD’yle F-35 programına dönmek için lobi şirketi mi tuttuk?' başlıklı yazıda Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgileri de paylaştı. Yazının bir bölümü şöyle:  

Rusya’dan S-400 füzesi alınmasına misilleme olarak ABD, Türkiye’yi ortak üreticisi olduğu F-35 savaş uçağı programından çıkarmış, şu ana dek üretim hattından çıkan 8 uçağına da el koymuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile liderden-lidere ilişkiler kurup “dostum” diyen Donald Trump, bununla da yetinmemiş, giderayak Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) ek yaptırımlar uygulamıştı. Erdoğan bunun üzerine Rusya’da Su-57 uçağı almaktan ABD’den paramızı geri istemeye dek seçenekler üzerinde durmuş, İngiltere ile üzerinde çalışılan TF-X uçağının müjdesini vermişti. Ancak bu tutum, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “F-35 programına dönmek istiyoruz” açıklamasıyla değişmeye başladı. Nitekim Türkiye’nin F-35 konusunda ABD’de lobi yapması için bir şirketle sözleşme imzaladığı ortaya çıktı.

Yabancı lobi faaliyetler üzerine yayın yapan www.foreignlobby.com adlı internet sitesinde 18 Şubat’ta yer alan habere göre, Savunma Sanayii Teknolojileri AŞ (SSTEK), Amerikan lobi şirketi Arnold and Porter ile 1 Şubat’tan geçerli olmak üzere 6 aylığına 750 bin dolarlık bir sözleşme imzaladı. Haberde sözleşmenin “stratejik danışmanlık” ve “ABD’deki ticari taraflara erişebilme” konularını kapsadığı yazıldı.

Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, YetkinReport’un sorusu üzerine, anlaşmanın Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yapıldığını doğrulayarak “ABD’yi en azından F-35 parçalarının üretimine Türk firmaları tarafından devam edilmesi konusunda ikna etmeye çalışılacak” bilgisini verdi. SSTEK, SSB’ye bağlı bir kuruluş.

Altı aylık lobi faaliyeti karşılığında 750 bin dolar (5 milyon 250 bin lira) bu tür anlaşmalarda çok yüksek bir miktar sayılmıyor. Ancak önemli olan miktardan çok, Türkiye’nin S-400 alımına dek asli ortak olduğu projeden tamamıyla kopmamak için lobi şirketlerine başvurması.

 

YAZININ TAMAMI