Murat Yetkin yazdı: Büyükelçi 'yaptırım kesin' dedi, iş insanları buza kesti

ABD Büyükelçisi Satterfield’ın konuk edildiği Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) toplantısını yazan Murat Yetkin, büyükelçinin özellikle yaptırım konusundaki katı tutumu ve üslubuyla dikkat çektiğini belirtti. Yetkin, 'Ankara Biden yönetimine ne kadar hazır?' sorusunu da gündeme getirdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Satterfield, toplantıda mesajlarını doğrudan verdi. (Fotoğraf:AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yönetim Kurulu'nun Mehmet Ali Yalçındağ başkanlığında 8 Ocak’ta İstanbul’daki toplantısında, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield konuk edildi. Toplantının ana hedefinde ise S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım kararını erteletmeye çalışmak ve iki ülke arasındaki ticareti artırmak vardı. Ancak toplantıyı yazan gazeteci-yazar Murat Yetkin'e göre işler, TAİK üyelerinin beklediği gibi gitmedi. 

'Yetkinreport.com'daki yazısında toplantıda gergin anlar da yaşandığını belirten Yetkin, şu satırları aktardı:

Toplantıya katılan TAİK yönetim kurulu üyeleri, ABD Büyükelçisi'nin özellikle yaptırım konusundaki katı tutumu ve üslubuyla adeta buza kesmişti. 
İsimlerinin saklı tutulması kaydıyla konuşan toplantı kaynaklarına göre büyükelçi diplomatik inceliklerle zaman kaybetmeden doğrudan konuya giriyor, söyleyeceklerini yumuşatmaya çalışmadan söylüyordu. Örneğin bir üye ticaretin artırılması için beklentilerden söz edince, Türk tarafının önerilerini ciddiye alıp durumu anlamak için resmî kanaldan sorular sorduklarını ama “on dört aydır yanıt dahi alamadıklarını” söylemişti. Bir başka üye Türk halkının aslında ABD’yi sevdiğini söyleyince, gülerek, anketlerin öyle göstermediğini, Türkiye’nin anti-Amerikan duyguların en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğu yanıtını vermişti.

Murat Yetkin yazısında ayrıca 'Ankara Biden’a ne kadar hazır?' sorusunu yönelterek, kritik eşiklere ve tarihlere dikkat çekti.
YAZININ TAMAMI