'Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor'

"Erdoğan ve Bahçeli, MHP'nin yüzde 10 oy alacağından emin olsa ve Cumhur İttifakı zora düşmese seçim barajı indirilir miydi?" sorusunu yönelten Murat Yetkin, yeni seçim yasasının yolda olduğunu yazdı.

Erdoğan ve Bahçeli, 26 Ağustos'ta Malazgirt'te bu fotoğraf karesiyle, Cumhur İttifakı ortakları olarak 'her şey yolunda' mesajını vermişti. (Fotoğraf: AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamayla, 'Cumhur İttifakı'nın seçim barajı kararının yüzde 7 olarak tescillendiğini' duyurdu. MHP ve Bahçeli'nin uzun yıllar boyunca 12 Eylül askeri rejimi altında hazırlanan 1982 Anayasası'yla getirilen yüzde 10 seçim barajının en hararetli savunucusu olduğunu hatırlatan gazeteci-yazar Murat Yetkin "Bahçeli’nin açıklamasını okuyunca aklıma ilk gelen soru şu oldu: Bahçeli MHP’nin oyunun yüzde 10’u geçeceğinden emin olsa bu indirimi kabul eder miydi? Kendime verdiğim yanıt 'hayır' oldu. Bahçeli yüzde 10 konusunda zora düşünce seçim barajı yüzde 7’ye iniyor. Başka bir deyişle Cumhur İttifakı zora düşünce seçim barajı indiriliyor" yorumunda bulundu.

Murat Yetkin, seçim barajını düşürmenin iki temel gerekçesi olduğunu belirterek, 'yetkinreport.com'daki yazısında bunlara şöyle sıraladı:

-Yıllardır siyasi tabu sayılan yüzde 10 barajını yüzde 7’ye düşürme fikrinin birinci gerekçesi, MHP’nin, dolayısıyla da Cumhur İttifakı'nın kendisini güvenceye alma kaygısı.

-İkinci gerekçe, barajı yüzde 7’ye indirerek CHP ve İYİ Parti’nin çekirdeğini oluşturduğu Millet İttifakının dengesini bozmak. Bunu birkaç başlıkta ele alabiliriz.
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ