Murat Yetkin yazdı: Muhalefetin iktidardan fazla asgari ücret verdiği ülke

Bugün ilan edilen yeni asgari ücreti değerlendiren Murat Yetkin, CHP'nin ücret belirlenmesindeki rolünü ve yönettiği belediyelerde uyguladığı ücretleri değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, son yazısında yeni asgari ücretin açıklanmasını değerlendirdi. Türkiye'de asgari ücretin aslında azaldığını belirten Yetkin, bugün ilan edilen ücretin 379 ABD doları ettiğini, bir önceki asgari ücretin ise 390 dolar ettiğini hatırlattı. 

CHP'li belediyelerin asgari ücreti 3100 liraya çıkarmasını değerlendiren Yetkin, bu durumun AK Parti iktidarı üzerinde belli bir baskı kuracak nitelikte olduğunu yazdı ve CHP'nin 2015’ten beri asgari ücrette itici güç olduğunu vurguladı. Haziranda "vatandaş sıkıldı" diyerek Covid-19 yasaklarını gevşeten Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Erdoğan bir cömertlik yapar mı?" diye soran Murat Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Bu tablo karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki iki gün içinde bir cömertlik yapar da asgari ücreti Kılıçdaroğlu’nun belirlediğinin üstüne çıkarır mı? Türkiye’de artık her şey mümkün. Hatırlayalım, Haziran ayında Covid yasaklarının bir süre daha devam etmesini isteyen bakanlara rağmen Cumhurbaşkanının “vatandaş sıkıldı” demesiyle, neredeyse “maskeyle her şey serbest” düzenine geçilmişti. Ama bu durumda asgari ücreti artırması zaten Covid salgını etkisinde olan, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri karşısına alabilir. Çünkü belediyeler neticede kamu kaynağı kullanıyor, ama satışları Covid-19 pandemisinden etkilenen özel işletmeler için bu geçerli değil.
Böylece 2019 yerel seçimlerinin bir etkisini daha görüyoruz, bu defa ekonomi üzerinde. CHP’nin kontrolündeki belediye çalışanlarına hükümetin öngördüğünden daha fazla asgari ücret ödemesi uygulaması geçen yıl başlamıştı ama bu yıl sistematik hale geldiği anlaşılıyor. Üstelik belediye başkanlarının projelerinin, çoğunluğa sahip oldukları belediye meclislerinde AK Parti-MHP oylarıyla engellenmesine rağmen. Belediye Başkanlarının sosyal medya üzerinden canlı yayınlarla duyurduğu uygulamaların siyasi sonuçları olması, belki hemen olmasa da kaçınılmaz."

YAZININ TAMAMI

 

 

 

Etiketler asgari ücret CHP