Müsilajın deniz altındaki etkileri hâlâ görülüyor
Bilimciler Marmara Denizi'ne dalarak geçen yıl etkili olan müsilajın etkilerini araştırdı. Sünger ve mercanlarda toplu ölümler gerçekleştiği tespit edildi. Uzmanlara göre müsilaj tekrarlayabilir.
DUVAR - Marmara Denizi'nde etkili olan müsilaj incelenmeye devam ediliyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesinde görevli bilim insanlarının yürüttükleri TÜBİTAK destekli araştırmanın ilk verilerine göre müsilaj, Marmara'daki mercanları ve süngerleri olumsuz yönde etkiledi. Diğer yandan hidrozoa (polip) türlerinde artış gözlendi.
Proje kapsamında müsilajın Marmara Denizi Prens Adaları bölgesinde yaşayan yumuşak mercanlar ve süngerler üzerindeki etkisi araştırılıyor. Prens Adaları bölgesinde 9 istasyonda dalış yaparak sünger, mercan ve hidrozoa gözlemleyen bilim insanları, "Müsilaj sonrası ne hayatta kalmış?, "Ne kadar var?", "Nerede dağılım gösteriyor" sorularının cevaplarını arıyor. Projeyi yürüten ekip, aynı incelemeyi ileriki aylarda da tekrarlayacak.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Nur Eda Topçu, TÜBİTAK "Müsilaj Araştırmaları Özel Çağrısı" kapsamında önerilen araştırma projelerinden bilimsel olarak desteklenmesine karar verilen 37 projeden biri olan çalışmanın detaylarını ve ilk bulguları, değerlendirdi. Marmara Denizi Prens Adaları bölgesinde "mercan bahçesi" olarak tanımlanabilecek kadar güzel alanlar bulunduğunu anlatan Doç. Topçu, dünyada sadece Akdeniz'de bulunan türlerin bu bölgede de yer aldığını söyledi.
İstanbul gibi büyük bir metropolün kıyısında bu kadar güzel türlere sahip olmanın büyük bir şans ve sıklığı bakımından "orman" denilebilecek bir görüntünün hakim olduğunu dile getiren Doç. Topçu, Marmara'nın kendine özgü bir oşinografik yapısı olduğundan bahsetti.