Mustafakemalpaşa'da 3 partinin istediği isim: Anketlerde öndeydim

Bursa'da yerel seçimlerde sonuçların en merak edileceği ilçelerden biri Mustafakemalpaşa. CHP'nin adayı Erdem'in önce İYİ Parti, daha sonra AK Parti ile görüşmesi pek çok tartışmayı da alevlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Bursa’da 31 Mart yerel seçim yarışının en çekişmeli geçeceği ilçelerden biri Mustafakemalpaşa. Adayların belirlenme süreci de bunu kanıtladı. 2019 seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı olan eski bakanlardan Şükrü Erdem'in ismi önce İYİ Parti'de geçti. İYİ Parti'yi kabul etmeyen Erdem, AK Parti'den Efkan Ala ile yaptığı görüşmede, Cumhur İttifakı'nın Mustafakemalpaşa'da MHP'den aday çıkarmaya karar verdiğini öğrendi. Erdem, son olarak CHP'den gelen adaylık teklifini kabul etti. Erdem'in adaylığı ilçe yönetiminde rahatsız yarattı.

İlçedeki diğer iddialı iki isim Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Ahmet Beygirci ve İYİ Parti’nin adayı İsa Söğüt.

Şükrü Erdem

2019 SEÇİMLERİNDE 593 OY FARKLA AK PARTİ KAZANMIŞTI

İlçede 2019 yerel seçimleri de hayli çekişmeli geçmişti. 2019’da İYİ Parti’den aday olan Şükrü Erdem, 593 oy farkı ile belediye başkanlığını AK Parti’nin adayı Mehmet Kanar’a bırakmıştı. 1993-95 yılları arasında Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Şükrü Erdem, 2019 seçimlerinin geçersiz sayılan oylar nedeniyle kaybedildiğini söyledi. Erdem, saat 23.00’de kazandıklarının kendilerine bildirildiğini fakat geçersiz sayılan 4 bin 779 civarındaki oyun sabaha kadar 2 bine inmesiyle kaybettiklerini anlattı. Erdem, “300 sandığın 152 tanesinde ıslak imza yok. Biz bunlara itiraz dahi edemedik. Biz orada provoke edildik” dedi. MHP’nin adayı Ahmet Beygirci de 2019 seçimlerinde aday adayı olarak yola çıkmıştı fakat ilçenin AK Parti’ye bırakılmasıyla başkanlık da Mehmet Kanar’a kalmıştı.

Şükrü Erdem, bu seçimde CHP’nin adayı oldu. Henüz resmi olarak açıklanmasa da Erdem adaylığının netleştiğini söylüyor. Özgür Özel’in kendisine adaylık teklifinde bulunduğunu, ikinci görüşmelerinde “Sizinle meydana CHP bayrağını dikeceğiz” dediğini söyleyen Erdem, “Şeref duyarım” yanıtıyla adaylığı kabul ettiğini anlattı. Erdem, neden İYİ Parti’den aday olmadığını ise 2019 yılındaki seçimlerden sonra Meral Akşener’e yaşadığı dargınlıkla açıkladı: “Seçimden sonra duygusal olarak bitti. Meral Akşener, İYİ Parti’nin kazandığı Susurluk’a gitti. Mustafakemalpaşa’da yemek yedi. Beni aramadı. Halbuki ben Türkiye genelinde İYİ Parti’nin en yüksek oranını Mustafakemalpaşa’da aldım. Meral Hanım’a haber gönderdim görüşmek için ama dönüş olmadı. Anlam veremedim. Arkadaşlara zarar vermemek için istifa etmedim ama yine aday olacakmışım gibi hep benim adım gündeme getirildi. Bakan arkadaşlarımı devreye soktular. Teşkilatlardan aradılar. Meral Hanım’la görüştürmek istediler, ‘kesinlikle görüşmem’ dedim. Aday olmak isteyen arkadaşları arayıp aday olmayacağımı söyledim ve İYİ Parti’den istifa ettim.”

İsa Söğüt

YENİŞEHİR MHP'YE VERİLDİ'

Anketlerde isminin önde çıkması nedeniyle adı hem İYİ Parti’de hem AK Parti’de hem de CHP’de aday olarak geçtiğini söyleyen Erdem, Efkan Ala ile konuşmasını “Anket sonuçlarında ismimin önde çıkmasını genel merkeze iletmişler. Efkan Ala ile konuştum ama kendisi bana ilçenin 3 ay önceden MHP’ye verildiğini iletti. Biz tabi bunu gizli tuttuk. Onlar da gizli tutmuşlar. Ben de kimseye söyleyemedim. Ben talepte bulunmadım, anket sonuçlarından dolayı irtibata geçildi benle. O süreç öyle kapandı, gitti zaten” diye konuştu. 

İlçenin MHP’ye bırakılmasına İYİ Parti’nin adayı İsa Söğüt’ün farklı bir yorumu var. 5 yıl önce de aday adayı olan Söğüt, “Burasının AK Parti’den MHP’ye verilmesi AK Parti seçmeninde şok etkisi yarattı. Kimse bunu beklemiyordu. Yenişehir MHP’ye verildi, AK Parti geri alamıyor. Burayı da kaybedecek. AK Parti seçmeni bunu biliyor. AK Parti ilçe teşkilatı dükkânı kapatsın. Bu yüzden muhafazakâr kanadın büyük çoğunluğu bize oy verecek” dedi.

'ADAYLIK İÇİN DEĞİL SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK'

Üç isim de iddialı. “Aday olmak için çıkmadık, seçimi kazanmak için çıktık” diyen İsa Söğüt, sağ seçmenin kendilerine oy vereceğini düşünse de Ahmet Beygirci genel seçimleri hatırlatıyor. 14 Mayıs’ta Cumhur İttifakı yüzde 53,5 oranında oy aldı. Bunun yüzde 21’i Milliyetçi Hareket Partisi’nin, yüzde 32,5 AK Parti’nin oylarıydı. İkinci turda oy oranı yüzde 56’ya yükselmişti. Beygirci, “Vatandaşlarımızın zaten yoğun bir talebi var bize. Bu talep karşısında şansımızı oldukça yüksek görüyoruz. Mustafakemalpaşa’da sıkı çalışarak, girilmedik ev, sıkılmadık el bırakmadan sonuna kadar çaba göstererek bu seçimi kazanmayı hak edeceğiz” dedi. Beygirci, genel seçimlerde Bursa 1’inci bölge 2’nci sıra milletvekili adayıydı. İlçede MHP’nin oylarının artmasında isminin etkili olduğu söylenebilir.

Şükrü Erdem ise Beygirci ve Söğüt karşısında, geçmişini işaret etti. Erdem, “Benim geçmişime baktığın zaman aynı kefeye koyamıyorsun. 33 yaşında Türkiye’nin en genç bakanı olmuşum. Adaylıklarım hatır için oluyor. 50 yıldan sonra inşallah Cumhuriyet Halk Partisi’nin bayrağını belediye meydanına dikeceğiz” ifadelerini kullandı. 

İsa Söğüt, aksine ilçede CHP’nin seçimi kazanmasının mümkün olmadığını söyledi: “Mustafakemalpaşa, Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy veren bir yer değil. Ben 50 yıldır bu insanlara dokunuyorum. Seçim almak kampanyalarla olmuyor. Kasaba siyaseti farklıdır. Sen insanlardan koparsan insanlara gidemezsin. Biz hiç kopmadık. Biz tüm partilerden oy alacağız. Bu seçimin favorisi biziz.”

Ahmet Beygirci

ERDEM, AK PARTİ’YE GEÇECEĞİ SÖYLENTİLERİNE NE DİYOR?

İlçede Şükrü Erdem hakkında çıkan söylentiler var. 1 Aralık’ta belediye başkan aday adaylığı için ilçe başkanlığından istifa eden eski CHP İlçe Başkanı Serda Tandoğan Kuru, sosyal medya hesabından Erdem’e ilişkin, “Hayatı boyunca bir kere Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy kullanmamış, bir hafta öncesine kadar ‘Reis ararsa (Tayyip Erdoğan) görev bilirim’ diyen, 2019 yılındaki yapılan yerel seçimlerde ittifak adayı olarak İYİ Parti’den aday olan ve yine ittifak olmasına rağmen hiçbir zaman içine sindiremediği Cumhuriyet Halk Partisi'ni yok sayan Şükrü Erdem, ‘Ben kazanırsam AKP’ye geçerim’ dediğini bile bile, 2024 seçimleri için önce İYİ Parti ile flört edip kendini konuşturmayı başaran, arkasından sırf AKP seçmenine ve AKP üst yöneticilerinin gözünü boyamak için (tipik doğru yol taktikleridir) İYİ Parti'yi eleştire eleştire İYİ Parti'den istifa ettiğini özellikle haber yaptıran, ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nden de teklifler geldi, reddettim’ diyen, ‘Hizmet edebilmek için AKP’den aday olmayı kabul ederim’ diyen adam, yarın bu ilçede CHP adına seçim kazanırsa Cumhuriyet Halk Partisi adına oy kullanan muhalif seçmenin oyu ile kazanmış bir belediye başkanını işte o zaman Tayyip Erdoğan ararsa AKP’ye geçer mi geçmez mi?” paylaşımında bulundu. Erdem’in CHP’den adaylığı için “Mevcut ilçe yönetimiyle çalışmam görevden alırsınız bana göre dizayn edilmiş yönetim atarsınız” şartının olduğunu yazan Kuru, “Mustafakemalpaşa örgütü üyesinden yöneticisine biz bu adamı istemiyoruz diyorsa ve dinlenmiyorsa. Bu şartları kim kabul ediyor ve bu adama Cumhuriyet Halk Partisi'nden aday olmanı kabul ediyorum diyorsa bilin ki bu memleketin en büyük haini onlardır” ifadelerini kullandı.

Kuru’nun itirazına karşı Erdem, “2019’da bizimle ittifak olmasına rağmen AK Parti ile ittifakmış gibi çalıştı. Muhatap almam” diyor. Erdem, seçimi kazandığı takdirde CHP’den AK Parti’ye geçeceği yönündeki söylentilere, “Ben hiçbir zaman AK Parti üyesi olmadım. Bu insanlara saygısızlık olmaz mı? Benim öldüğümü de söyleyenler var. Siyasette bu tarz karalamalar oluyor ama en azından bana ‘hırsız’ diyemiyorlar. Bakanlık sürecinde en ufak bir lekem yoktur” diye yanıt verdi.

İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNU TRAFİK Mİ ALTYAPI MI?

İsa Söğüt’ün mevcut belediyeye yönelik ilçenin altyapısının 5 yılda tamamlanmamasına ilişkin şikâyeti var. Göreve geldiklerinde ilk yapacakları şeyin belediyeye çeki düzen vermek olduğunu söyleyen Söğüt, “İlçenin her tarafı kazı alanı. Alt yapının yüzde 20’si bitmedi. AK Parti’nin burada 5 defa daha iktidar olması lazım ki ilçenin altyapısı bitsin. Bu rezilliği biz bir an önce bitireceğiz” dedi. Ahmet Beygirci, ilçenin en büyük sorununun trafik olduğunu söyledi. Beygirci, “İlçe merkezinin eski olması, alternatif yollarımızın kısıtlı olması ve araç sayımızın fazla olmasından kaynaklana bir problem yaşamaktayız. İlçeyi daha yaşanılabilir alan haline getirmemiz gerekiyor. Turizm konusunda da yatırımlarımız olacak” diye konuştu.