Musul'da IŞİD'in toplu mezarı: 200'ün üzerinde ceset çıkarıldı

Türkmeneli İnsan Hakları Merkezi Telafer Koordinatörü Ali Habib, yaklaşık bir buçuk aydır devam eden çalışmalarda kuyudan 200'ün üzerinde ceset kalıntısının çıkarıldığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesi yakınlarında yer alan, IŞİD'in bölgede kontrolü elinde bulundurduğu 2014-2017 yılları arasında infaz edilenlerin gömüldüğü toplu mezardan ceset kalıntılarını çıkarma çalışmaları başlatıldı. Görgü tanıkları, ceset kalıntılarının Ezidiler, Türkmenler ve bazı Musul sakinlerine ait olduğunu bildirdi.

Telafer ilçesinin yaklaşık 10 kilometre güneyinde bulunan ve yöre halkı tarafından "Allav Anter" kuyusu olarak bilinen 100 metreden daha derin olan kuyuya IŞİD, "Cehennem Kuyusu" adını vermişti. Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Turhan Ketene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD tarafından bir toplu mezara dönüştürülen bu derin kuyuda 1000'in üzerinde Telaferli ceset olduğunu söyledi.

Kuyunun bir toplu mezar olduğunu 6 yıl önce hükümet yetkililerine bildirdiklerini aktaran Ketene, kısa süre önce başlatılan ceset ve kalıntıları çıkarma işlemlerinin devam etmesini istedi. Uluslararası insan hakları beyannamesine göre IŞİD'in burada 'insanlığa karşı toplu cinayet işlediğini' hatırlatan Ketene, ceset çıkarma çalışmalarının aksamamasını ve bir an önce kayıp binlerce insanın cesedine ulaşılmasını istedi.

'ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILSIN, DNA TESTLERİ YAPILSIN'

Telafer Kaymakamı Halil Muhsin, sivil toplum örgütlerinden edindikleri bilgiler ve belgeler doğrultusunda kuyuda bin 500'den fazla cesedin olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Kuyudaki ceset kalıntılarını çıkarma çalışmalarının yaklaşık bir buçuk aydır devam ettiğini bildiren Muhsin, toplu mezarda hala çok sayıda kayıp kişiye ait ceset olduğunun tahmin edildiğini vurguladı.

Muhsin, Telafer'de bulunan kuyu dışında çok sayıda toplu mezarın olduğunu ancak hala keşfedilmediğini aktardı. "Çıkarılan cesetlerin arasında çok sayıda çocuk ve kadına ait ceset kalıntıları var" diyen Muhsin, çalışmaların hızlandırılmasını ve DNA testinin yapılmasını istedi.

'200'DEN FAZLA CESET ÇIKARILDI'

Türkmeneli İşbirilği ve Kültür Vakfı'na bağlı Türkmeneli İnsan Hakları Merkezi Telafer Koordinatörü Ali Habib, daha önce IŞİD'in yayınladığı görüntü ve bölge halkından görgü tanıklarının ifadelerine göre kuyuda infaz edilen Türkmenlerin cesetlerinin olduğunu söyledi. 9 Aralık 2017'de IŞİD'in bölgeden çıkarılmasından hemen sonra bu toplu mezar ile ilgili hükümetin önemli mercilerine başvuruda bulunduklarını aktaran Habib, Irak Başbakanlığı, Birleşmiş Milletler, Irak İnsan Hakları ve Başbakanlığa bağlı Şehit Hakları Kurumu'na belgeler sunduklarını bildirdi.

Yaptıkları araştırma ve merkezlerine yapılan başvurulara göre Telafer'de bin 300'ün üzerinde Türkmenin akıbeti hakkında bilgi olmadığına dikkati çeken Habib, bu derin kuyuda binlerce cesedin olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Yaklaşık bir buçuk aydır devam eden çalışmalarda kuyudan 200'ün üzerinde ceset kalıntısının çıkarıldığını ifade eden Habib, kalıntıların DNA testi yapılmak üzere Irak Sağlık Bakanlığına gönderildiğini aktardı.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)