Müteahhitler çimento zamlarına karşı iş bırakıyor

Çimento başta olmak üzere inşaat girdilerindeki zamlara karşı müteahhitler perşembe günü iş bırakma kararı aldı. Müteahhitler, demir-çelik zamlarına karşı da Haziran 2018'de iki hafta iş bırakmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye İnşaat Sektörü İstişare Toplantısı’nda, inşaatların 2 Eylül Perşembe günü durdurulması kararı çıktı. İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, çimento sektörünün, tüm girişimlere rağmen zam yapmaya devam ettiğini söyledi.

EYLEM KARARINA YÜZDE 80 DESTEK

Aşırı zamlara karşı çimento sektörüne yapılan uyarıların sonuç vermediği gibi tonunun yüzde 12'lik zamla 500 liraya yükseltildiğini vurgulayan Tellioğlu, Anadolu’daki dernekler ve birliklerle yaptıkları toplantıdan eyleme yüzde 80 destek kararı çıktığını duyurdu.

'ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE KARTEL OLUŞMUŞ DURUMDA'

"6 milyon konut kentsel dönüşüm beklerken çimento kartelinin yüzde iki yüz zam yapması kabul edilemez, 250 alt sektöre de ciddi zarar vermektedir" diyen Tellioğlu, perşembe günkü boykot ve iş bırakma eyleminin ardından önümüzdeki çarşamba günü de ulusal basına açıklama yapacaklarını ifade etti.

TONU GEÇEN YIL 160 LİRA OLAN ÇİMENTO 500 LİRAYA YÜKSELDİ

Dünya gazetesinden Duygu Şahin Durmaz'ın haberine göre İMKON Başkanı Tellioğlu, inşaat girdilerindeki zamlara ilişkin şunları söyledi:

"İnşaat sektörü temel malzemelerine, özellikle demir ve çimentoya çok daha fazla, fahiş oradan zam geldi. Demir fiyatları kısmen kontrol altına alındı. Fakat çimentoya gelince her geçen gün fiyat artışıyla karşı karşıyayız. Çimentonun yurtdışı girdisi hemen hemen yok. Yurtdışından ithalata dayalı bir mamul durumları da yok. İmalat maliyetlerinin en önemli girişi enerji, toprak, bunları da üst üste koyduğumu zaman ortalama yüzde 50-60 arasında maliyet artışlarının olmasını kabul edebiliriz. Fakat yüzde 200 maliyet artışları kabul edilir gibi değil. Geçen yıl tonda 160 TL olan çimento fiyatını 450 TL yapmışlardı. Biz buna itiraz etmiştik, bakan beyde bize hak vermişti. Çimentocuların da demirciler gibi bir anlayış göstermelerini ve biraz indirim yapmalarını kendilerine rica etmişti. Onlar da zoraki başlarını sallamışlardı. Fakat bırakın indirim yapmayı devamlı zam yapıldı. Bunun üstene bir de yüzde 12’lik zam daha yapıldı. bu da yetmezmiş gibi rekabet kurumuna aykırı bir şekilde Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki çimento bölgelerini parsel parsel belirlemişler. Bu bölge senin, bu bölge benim gibi. Sen bu bölgeye ucuz satamazsın gibi yaptırımları söz konusu.

ÇEİS: ÇİMENTO FİYATLARI MALİYET ARTIŞININ ALTINDA

Öte yandan TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), çimento fiyatlarına ilişkin medyada çıkan haberler üzerine ortak açıklama yaptı. Fiyatlarda yüzde 200 gibi olağandışı bir artış yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı öne sürülen açıklamada, çimentonun birinci sınıf bir yapının tüm maliyeti içindeki payının yaklaşık yüzde 3 düzeyinde olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, mevcut duruma ilişkin şu savunma yapıldı: 

"2021 yılı Temmuz ayında petrokok fiyatları geçen senenin temmuz ayına göre yüzde 270, ithal kömür ve elektrik fiyatları sırasıyla yüzde 193 ve yüzde 64 oranında artmıştır. Aynı dönemde dolar kuru ise 6,86 TL’den 8,63 TL’ye yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir. İnşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların nedeni olarak sektörümüzün hedef gösterilmeye çalışılması, makul görünmemektedir" dedi.

2018'DE DEMİR-ÇELİK FİYATLARINA KARŞI İŞ BIRAKILMIŞTI

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu'na bağlı 8 il bünyesinde yaklaşık 30 bin müteahhit, 2018 yılında da, çelik fiyatlarındaki aşırı artışa karşı 1-15 Haziran tarihleri arasında iş bırakmıştı. Tellioğlu o dönem yaptığı açıklamada, 'demir-çelik fiyatlarına gelen aşırı zamlara karşı, iktidarın ve muhalefetin sessiz kalmasına' karşı iş bıraktıklarını belirtmişti.