Müvekkili 'gri liste'ye alınan avukatın hesabına bloke konuldu

Avukat Levent Mazılıgüney, 'gri listede' olan müvekkilinden banka yoluyla vekalet ücreti aldı. Banka bu paraya 'terörizmin finansmanı' gerekçesiyle bloke koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Müvekkili, İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan terör suçundan arananların yer aldığı 'gri liste'de bulunan avukat Levent Mazılıgüney'in banka hesabına bloke konuldu.

'AVUKAT MÜVEKKİLİYLE ÖZDEŞLEŞTİRİLEMEZ'

Türkiye'nin de imzacısı olduğu 1990 tarihli Birleşmiş Milletler Havana Kurulları'nın 18. maddesinde, şu ifadeler yer alıyor: "Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler."

1990 yılında suçların önlenmesine ve suçların ıslahı üzerine düzenlenen konferansta 29 maddeden oluşan karar metninde yer alan bu ifadeler, avukatlar açısından genel bir meslek ilkesi olarak kabul ediliyor.

VEKALET ÜCRETİ YATINCA BLOKE KONULDU

Avukat Levent Mazılıgüney de İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan 'gri liste'de yer alan bir şüpheliyle, savunmasını üstlenmek üzere anlaştı. Mazılıgüney, yurtdışında bulunan müvekkiline vereceği avukatlık hizmeti karşılığında alacağı ücreti aylık taksitlere böldü.

Müvekkili, Mazılıgüney'e olan bin 300 dolarlık ödemesini bulunduğu ülkedeki bir bankadan havale yoluyla yaptı. Mazılıgüney'in hesabının bulunduğu banka, havale ücreti olarak 32 dolarlık kesinti yaptı. Kalan bin 268 dolar, Mazılıgüney'in hesabına geçti. Mazılıgüney, hesabına geçen ödeme için aynı gün serbest meslek makbuzunu da düzenledi.

GEREKÇE: TERÖRİZMİN FİNANSMANIYLA MÜCADELE

Avukat Mazılıgüney parayı çekmek istediğinde ise hesabına bloke konulduğunu öğrendi. Banka, Mazılıgüney'e blokenin Banka Genel Müdürlüğü Mali Eylem Görev Gücü birimi tarafından konulduğu bilgisini verdi. Uluslararası suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla oluşturulan birimin (FATF) koyduğu bu bloke nedeniyle avukat Mazılıgüney, hesabının olduğu bankaya ihtar çekti. Çekilen ihtara rağmen hesaptaki bloke henüz kaldırılmadı.

'KİMİ SAVUNACAĞIMIZA KARAR VERMEK İSTİYORLAR'

Mazılıgüney, bloke konulan hesabını avukatlık faaliyetleri için kullandığını belirtti ve kendisiyle ilgili herhangi bir tedbir veya kısıtlama kararı olmadığına dikkati çekti. Uygulamanın kabul edilemez olduğunu ifade eden Mazılıgüney, "Bu durum, kimi nasıl savunacağımıza karar vermek istediklerini gösteriyor. Açıkça 'savunmayın' demek istiyorlar. Savunma hakkına darbedir ve avukatlara da gözdağıdır" dedi.

'SANIRIM GRİ LİSTELER KARIŞTI'

Türkiye'nin kara paranın aklanmasında ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı, yolsuzluklar, uyuşturucu olayları engellenmediği FATF'nin gri listesine alındığını hatırlatan Mazılıgüney, "Gri listeler birbirine karıştı sanırım. FATF biriminin uğraşması gereken konu ülkemizin FATF kayıtlarında gri listede olması hususudur. Müvekkilin avukata yaptığı ödemelere bloke koyarak FATF gri listeden çıkılmaz. Bu vahim durum asıl işlerine odaklanmadıklarının da göstergesidir. Biz avukatlar ise işimizi yapmaya devam edeceğiz ve banka yetkilileri veya diğer sorumlular hakkında da gerekli yasal işlemleri yapacağız" diye konuştu.

FATF NEDİR?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF), 1989 yılında Paris’te toplanan G-7 ülkelerinin (ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada) temsilcileri tarafından alınan karar üzerine kara para aklama ile mücadele edilmesi amacıyla kuruldu. Bu kuruluşun sınır ötesi bankacılık işlemleri için özel dikkat gösterilmesi yönünde bir tavsiye kararı bulunuyor. Türkiye de FATF'ye üye. FATF kapsamındaki işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılıyor.