Müzik dünyası 2020'yi değerlendirdi: Yılın en iyi şarkıları
Korona virüsü salgını ile müzik dünyası en talihsiz yılını geçirdi. Müzik dünyasından isimler 2020 yılında müzik sektörünü değerlendirdi.
DUVAR – Korona virüsü salgını birçok sektörü olduğu gibi müzik sektörünü de derinden sarstı. Birçok konser, festival ertelendi, müzisyen, müzik ve sahne emekçileri zor zamanlar yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.
Birçok müzisyen mart ayından beri sahneye çıkamıyor. İstanbul Valiliği'nin korona virüsüyle mücadele kapsamında aldığı kararla, 14 Eylül itibarıyla açık hava konserleri, festival ve etkinlikler de yasaklandı.Karantina nedeniyle evden yapılan üretimlerin artmasıyla, albüm satışları ya da dijital platformlardan telif yoluyla elde edilen gelirler olsa da, müzik sektörünün asıl geçim kaynağı konserler.
Müzik dünyasından isimler 2020 yılında müzik sektörünü değerlendirdi.
'MEMLEKETTE NEREDEYSE MÜZİSYENLERİN TAMAMI MAĞDUR OLDU'
Murat Beşer: 2020 yılı daha öncekilere hiç benzemeyen ve öngörülemeyen bir yıl oldu. Bilhassa müzik dünyası salgından en çok etkilenen kesimler arasındaydı. Her ne kadar müzik dünyasının ve müzisyenin sorunları 2020 yılında salgınla birlikte peydahlanmadıysa da, mevcutlar daha fazla açığa çıktı ve derinleşti.
Salgın özellikle canlı performans dünyasını yani müzisyeni, organizatörü, mekancıyı ve bu etkinliklerden ekmek yiyen emekçiyi vurdu, ciddi bir gelir kaybı yaşandı. Memlekette neredeyse müzisyenlerin tamamı mağdur oldu.
En acı tablo çare üretmek konusunda yaşandı; zira müzisyen örgütsüzdü. Bir açıdan bakıldığında da yılların örgütlenmeye karşı olan zihniyeti, bireyciliğinin bedelini acı ödedi.
Salgın süreci sadece müzik dünyasında değil, tüm alanlarda internetin artık hayatımızı ele geçirdiği bir zaman dilimi oldu. Müzik firmaların fiziki baskıdan azalan hatta biten gelirlerini dijital gelirler telafi etmeyi sürdürdü. Bu sebeple CD olarak basılan albüm oranı yüzde beşlerin altına indi. Kendi imkanlarıyla albüm kaydeden ve bağımsız olarak yayınlayan müzisyen sayısı arttı. Piyasaları mainstream adına Türkçe rap domine etti. 2020 ev yapımı albümlerin enflasyonuna uğradı, ancak bunlarda da görülen en büyük sorun, pek çoğunun teknik olarak kalitesiz, içerik olarak da umutsuz olduğuydu.
Salgın döneminin etkileri salgından sonra da uzun bir süre devam edecek. Müziği bırakan müzisyen ve dükkânı kapatan müzik esnafı portreleri hız kesmeyecek. Devam eden müzisyenlerin yan yana gelemeyişinden kaynaklanan kolektif üretim ve grup ruhu daha da zedelenecek. Parçaların süreleri kısalacak, içerikleri daha da boşalacak; albüm yapanların sayısı azalacak. Müzik dünyasının içeriğindeki bireycilik, içine kapalı gettoculuk ve umutsuzluk temaları varlığını sürdürecek. Salgın bitse de ekonomik kriz insanların gırtlağını sıkmaya devam edecek; onun daha büyük bir bela olduğu anlaşılacak.