'PANDEMİ SÜRECİ MÜZİK SEKTÖRÜNÜ YENİDEN YAPILANMAYA GÖTÜRDÜ'
Yağmur Ceren Patron ve Cem Gülalp: 2020 yılında pandemi sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında müzik sektörü yer almakta. Haliyle müşterilerle birebir iletişimde olan müzik sektörü, kapıların kapanmasıyla ağır yaralar aldı. Çünkü genel anlamıyla müzisyenlerin tek geliri sahne performanslarıydı. Pandemi sürecinden etkilenen ekonomi ile birlikte döviz kurlarındaki artış müzik sektöründe birçok konuda problemi de beraberinde getirdi. Bunlardan ilki DJ ve prodüksiyon teknik ekipmanları ve aletleri, müzik sistemleri, müzisyenlerin yer aldığı platformdaki abonelikler döviz kurunun artışıyla beraber maliyetleri de arttırdı. Bu artışla birlikte birçok müzisyen profesyonel anlamda bu teknik alımlardan mahrum kalmaya başladı.
Buna ek genellikle Avrupa'dan ve Uzak Doğu'dan gelen birçok teknik cihaz covid-19 sebebiyle haftalarca, hatta aylarca Türkiye’ye giriş yapamadı. Bu konu da DJ ve prodüktörlerin yanı sıra Türkiye’de bulunan ithalatçı firmalar, hem gümrük hem de döviz konularından sektörel olarak çok fazla etkilendi. Yine ekonomik sebeplerden dolayı birçok firma sponsorluk harcamalarını kıstı. Parasal anlamda yan gelir de böylelikle sektörel olarak çok azaldı. Bu sektöre müzisyen yetiştiren birçok eğitim kurumu sokağa çıkma yasaklarında kapılarını kapattı. Buna ek olarak yaş sınırlamalarından kaynaklı bir çok genç yetenek eğitimlerine devsam edemedi. Bu süreçte evde en azından eğitim alarak kendini geliştirmek isteyen birçok DJ ve prodüktör adayları da bu dönemden faydalanamadı.
Event ve organizasyon kurumları açısından da durum pek iç açıcı değildi. Çünkü covid-19 ile birlikte kapanan eğlence ve festival sektörü henüz açılamadı. Geçen bu 10 aylık süreçte hiçbir gelir elde edememekle kalmayıp, ceza alan kurumlar dahi oldu. Birçok organizasyon firması yabancı müzisyen sözleşmelerini aylar öncesinde hatta 1 yıl öncesinden gerçekleştirmektedir. Bu sözleşmeler de çoğunlukla müzisyen kaşelerinin ödemeleri sözleşme imzalandığı tarihlerde (bir kısmı) yapılmaktadır. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte birçok organizasyon ve festival ücretleri geri alınamadı. Süreçte yaşanan belirsizlik , kapıların ne zaman açılacağına dair net bilgilerin yer almamasıyla birlikte iade süreçleri de ilginç bir hal aldı. Birçok firma hala bu iade süreçlerinle ve geri ödeme prosedürleriyle uğraşmakta. Ve eğlence sektörünün ne zaman açılacağına dair kesin bir tarih verilemediğinden bir sonraki süreçte organize edilecek festival ve eventler yapılamamakta. Yine bu süreç içerisinde müzisyenleri destekleyen resmi kurum ve kuruluşlar olmadığı için maddi destek alınamadı.
Sektör ve eğitimler devam etmek zorunda kaldı. Bu süreç birebir eğitim kalitesini maalesef ki yeterince yakalayamamakta. Bizler de Ghost Music Academy & DJ Agency olarak bünyemizde var olan birçok öğrencimize bu süreçte ücretsiz online dersler yaparak destek olduk. Fakat online paketlere müzikseverlerin ilgisi yeterince gerçekleşmedi. Eğlence sektörünün kapıları kapamasıyla birlikte aslında eğlence “online” platformlara taşındı.Bizler de bu platformlardan sizlere bahsetmek istiyoruz çünkü bu platformların yeni nesil eğlence anlayışını değiştirdiği ve etkilediği inancındayız.