Müzik endüstrisinin önü ve arkası: 'Ekonomik ve politik savaş alanı'

İstanbul'da bu yıl gerçekleşecek konserler, organizasyon şirketleri hakkında kara para aklama iddiaları ve sponsorluk anlaşmalarının sanatsal üretim kısıtladığı tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Müzik endüstrisinin önü ve arkası: 'Ekonomik ve politik savaş alanı'
Fotoğraf:Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İstanbul bu yıl, uluslararası sahneden pek çok ismi festivallerde ve salon konserlerinde ağırlayacak. Opeth, Dream Theather, Gojira, Guns N’ Roses ve Manowar'ın da aralarında bulunduğu dünyaca tanınmış pek çok müzik grubu ve solo şarkıcının konser biletleri satışa açıldığı andan itibaren hızla tükeniyor.

T24 yazarı Aslı Atasoy, büyük müzik organizasyonları ve festivallerin müzik sektöründe göründüğü vitrinin arka planında, hem dinleyicileri hem de müzisyenleri sömüren büyük bir festival ekonomisi olduğunu anlattı.

'EKONOMİK VE POLİTİK BİR SAVAŞ ALANI'

Atasoy'un yazısından satır başları şöyle:

"Ama sahnenin ışıkları altındaki dünya ile sahne arkasındaki gerçeklik bambaşka. Türkiye’de konser sahnesinin önü ve arkası arasındaki uçurum giderek derinleşiyor. Bir yanda bilet fiyatı asgari ücreti geçen büyük organizasyonlar, diğer yanda faturalarını ödemekte zorlanan, müziğe erişimi giderek kısıtlanan milyonlar. Kültürel alanda da bir çatışma yaşanıyor. Yasaklanan festivaller de burada, Avrupa’dan büyük isimler getiren organizasyon şirketleri de" 

"Konser ve eğlence endüstrisi yalnızca bir kültürel fenomen değil, aynı zamanda bir ekonomik ve politik savaş alanı. Yabancı yatırımcıların girdiği dev organizasyonlar, devlet destekli etkinlikler, kara para aklama iddiaları ve milyon dolarlık sponsorluk anlaşmaları. Hepsi ama hepsi bu topraklarda yer alıyor."

'MÜZİK Mİ KAZANIYOR YOKSA…'

"Müthiş keyif veren konserlerin yüksek bilet fiyatları, sponsorların logoları sanatçıların arkasında neon ışıkları gibi parlıyor. Tablo çok çarpıcı. Ekonomik kriz derinleşirken, konser endüstrisi hiç olmadığı kadar büyüyor. Bir yanda katı kültürel politikalar, sanatsal üretimi ve festival kültürünü kısıtlarken, diğer yanda festival ekonomisiyle dönen bir sektör. 

Bu sistemin gerçek sahibi bilet almak için haftalarca harçlık biriktiren bir üniversite öğrencisi mi, yoksa sahne arkasında milyonlarca doları yöneten güçler mi? "

Yazının tamamı için tıklayın.

(ALINTI)