Myanmar'da darbecilerden göstericilere '20 yıl hapis' tehdidi

Myanmar'da yönetime el koyan ordu, darbe karşıtı protestolara katılanlara 20 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini duyurdu. Ordu tarafından alıkonulan ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin de gözaltı süresinin iki gün uzatıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da 1 Şubat'ta darbe ile yönetime el koyan ordu devam eden protesto gösterilerine katılanlara hitaben bir açıklama yaparak, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecekleri uyarısında bulundu. Ordu tarafından, ceza yasalarındaki son değişikliklerin bildirildiği açıklamada, darbenin başını çeken komutanlara yönelik 'nefret veya itaatsizlik kışkırtmanın' da yine ağır hapis ile cezalandırılacağı kaydedildi.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Darbeyle görevden alınan ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin gözaltı süresi de iki gün uzatıldı. Aung San Suu Kyi, çarşamba günü video konferans yöntemiyle yargıç karşısına çıkacak.

Ülkenin en büyük kentlerinden Yangon'da, darbe gününden bu yana ilk kez zırhlı araçlar sokağa çıktı. Myanmar'da internet, Pazartesi gününün ilk saatlerinde neredeyse tamamen kesildi. Myanmar'a hizmet veren sağlayıcılar, yerel saatle rom 01:00 ve 09:00 arasında internetin kesilmesi talimatı aldıklarını duyurdu.

'GECE BASKINLARI YAPILIYOR'

BBC'ye konuşan başkent Nepido'da görevli bir doktor, ordunun evlere gece baskınları yaptığını söyledi. Güvenlik nedeniyle ismi gizli tutulan bu kişi, "Halen endişeliyim çünkü 20:00-04:00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu süre içinde polis ve askerler bizim gibileri tutuklayabilir" dedi.

ABD büyükelçiliğinde görevli bir kişi de Yangon'daki Amerikan vatandaşlarını evlerinden çıkmamaları konusunda uyardı. Myanmar ordusu, cumartesi günü yapılan açıklamayla, önde gelen sekiz muhalif isim hakkında gözaltı kararı verildiğini, bu kişilerin halk tarafından saklanmaması gerektiğini duyurdu.

'SİLAH SESLERİ DUYULDU'

Myanmar'ın kuzeyindeki Kachin kentinde, protestoculara saldıran askerlerin silah kullandığı kaydedildi. Myitkyina kentindeki gösteri sırasında da silah sesi duyuldu. Askerin gerçek mi yoksa plastik mermi mi kullandığı bilinmiyor. Beş gazetecinin bu kentte gözaltına alındığı bildirildi.

'ORDU HALKA SAVAŞ AÇTI'

Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Andrews, orduyu 'halkına savaş açmakla' suçladı. Özel raportör Andrews, generallerin 'umutsuzluk işaretleri' gösterdiğini ve yaşananlardan sorumlu tutulabileceklerini kaydetti. Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD'nin ortak açıklamasında da, "Meşru hükümetlerinin devrilmesine karşı protesto eden göstericilere karşı, güvenlik güçlerine şiddete başvurmama çağrısı yapıyor" denildi. (BBC Türkçe)