Myanmar'da katliam yapan ordu 'cenazeye de ateş açtı'
Myanmar'da dün düzenlenen darbe karşıtı eylemlerde öldürülen 114 kişiden birinin cenazesine de ateş açıldı. Generallerin ise katliam gecesi Silahlı Güçler Günü nedeniyle lüks bir parti yaptığı ortaya çıktı.
DUVAR - Myanmar'da dün düzenlenen darbe karşıtı protestolarda güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 114 kişi ölürken, bugün de bir cenazeye ateş edildiği belirtiliyor. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, dünlü eylemlerde öldürülen 20 yaşındaki öğrenci Thae Maung Maung'un cenazesinde ordunun ateş açtığını söyledi.
Ülkenin ticari başkenti Yangon'un yakınlarındaki Bago kasabasında, cenazeyi kaldıranların 'devrim şarkıları' söylediği sırada ateş edildiği, cenazede yas tutanların koşarak kaçtığı ve yaralanan olmadığı belirtildi. Ülkenin başka yerlerinde bugün düzenlenen eylemlerdeyse, iki protestocunun daha ordu tarafından öldürüldüğü haberi geldi.
KATLİAM GECESİ PARTİ
Öte yandan, ordunun katliam gecesi Silahlı Güçler Günü vesilesiyle 'parti' yaptığı ortaya çıktı. Darbe lideri Min Aung Hlaing ve generallerinin başkent Nay Pyi Taw'daki lüks partisinin görüntüleri tepki çekti.
Dear World, We #Myanmar no longer call or view armed gangs led by Ma Aa La our Armed Forces.
— maung zarni (@drzarni) March 28, 2021
We call them Naypyidaw #Terrorists. Respect our overwhelming public's consensus view. At dinner parties these terrorists wear tuxedo. pic.twitter.com/Gv6Ab8qodJ
12 ÜLKENİN DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN KINAMA
Myanmar'da 1 Şubat'ta yapılan askeri darbenin ardından sokağa dökülen protestoculara karşı ordu şiddeti sürerken, dün aralarında altı çocuğun da bulunduğu 114 kişinin öldürülmesi sonrası 12 ülkenin savunma bakanlarından ortak kınama geldi. Büyük kısmı Yangon ve Mandalay'da gerçekleşen ölümlerin ardından, ABD, Avustralya, Kanada, Almanya, Yunanistan, İtalya, Japonya, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İngiltere'nin savunma bakanları, Myanmar'da güvenlik güçlerinin silahsız darbe karşıtı eylemcilere karşı 'ölümcül güç kullanımını' kınadı.
BM SOMUT ADIM İSTEDİ: TECRİT EDİN
Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews de, dün yaşananları 'katliam' olarak niteleyerek dünyaya Myanmar cuntasını tecrit etme ve silahlara erişimini engelleme çağrısı yaptı. Andrews, somut adımlar atılmasını isteyerek "Ordu katliamlar yaparken, kınama veya endişe beyanlarının açıkçası Myanmar halkı açısından bir etkisi yok" dedi.
SİLAHLI ETNİK GRUPLARLA DA ÇATIŞMA ÇIKTI
Myanmar'da dün, ordu ile ülkenin çeşitli bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran farklı silahlı etnik gruplar arasında da şiddetli çatışmalar yaşandı. Askeri jetlerin bazı köyleri bombaladığı, Karen azınlığından bir grubun kontrolündeki bir köye düzenlenen baskında en az üç kişinin öldüğü belirtiliyor.
Myanmar'da 1 Şubat'tan bu yana düzenlenen darbe karşıtı eylemlerde ölen sivillerin sayısı 440'ı geçti. (DIŞ HABERLER)