Myanmar'da öldürülmüştü: Gazetecinin kamerası 15 yıl sonra ortaya çıktı

Cunta rejimine karşı 2007 yılında düzenlenen protestolarda askerler tarafından öldürülen Japon gazeteci Kenji Nagai'nin kamerası, 15 yıl sonra kardeşine teslim edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da ​2007 yılında Budist rahiplerin öncülüğünde cunta rejimine karşı düzenlenen protestolarda askerler tarafından vurularak öldürülen Japon gazeteci Kenji Nagai'nin, olay sırasında düşürdüğü ve 15 yılı aşkın süredir kayıp olan video kamerası, Tayland’ın başkenti Bangkok'ta düzenlenen törenle kız kardeşine teslim edildi. Nagai'nin kız kardeşi Noriko Ogawa, ağabeyi Nagai’nin küçük el kamerasını, Myanmar medya kuruluşu olan Burma'nın Demokratik Sesi’nin (DVB) yöneticisi Aye Chan Naing'den teslim aldı.

'ÖLÜM NEDENİNİ NETLEŞTİRMEK İSTİYORUM'

AA'nın aktardığına göre Ogawa açıklamasında, "En derin teşekkürlerimi sunuyorum. Kamera hakkında şimdiye kadar hiçbir bilgim olmadığı için bu benim için büyük bir sürpriz ve mutluluk oldu" ifadesini kullandı. Nagai'nin kız kardeşi, kasetin analizinin Myanmar hükümetinin, ağabeyi Nagai’yi kasten hedef almadığına dair iddiasını çürüteceğini umduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Bu kamerayı ve kaseti kesinlikle Japonya'ya götüreceğim. Ağabeyimin gerçekten de son nefesine kadar elinde tuttuğu şeyin bu olduğunu göstererek, verilerin ayrıntılarını araştırmak, ağabeyimin anlatmak istediklerini doğrulamak ve gerçek ölüm nedenini netleştirmek istiyorum. Umarım Myanmar ordusunun, kardeşimin ölümünün bir kaza olduğu yönündeki iddiasını tersine çevirebilirim.”

'ÜLKEDEN ÇIKANA KADAR PEK ÇOK ELDEN GEÇTİ'

Nagai'nin kamerasının ne zaman ve nasıl bulunduğu ve aradan geçen yıllarda nerede tutulduğuna dair kesin ayrıntılar belirsizliğini korurken, kamerayı Ogawa’ya teslim eden Aye Chan Naing, “Söyleyebileceğim şey yalnızca kameranın Myanmar'dan çıkana kadar pek çok elden geçtiğidir” dedi. 

Güvenlik nedenlerinden dolayı, kamerayı ülkeden nasıl çıkardıkları hakkında detay veremeyeceğini kaydeden Naing, "Şunu söyleyebilirim ki neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilen iyi bir vatandaş aracılığıyla bunu başardık" ifadelerini kullandı.

Bulunduğunda içinde halen orijinal kasetin olduğu Nagai’nin kamerasındaki görüntüler, bugün kardeşi Ogawa'ya teslim edilmek üzere düzenlenen etkinlikte gösterildi. Görüntülerde, Yangon'un antik Sule Tapınağı yakınlarındaki sokakta protestocular şarkı söylerken polisin de bu grubun yolunu kapattığı görülüyor. Sonrasında askerlerle dolu kamyonlar alana doğru gelirken Nagai kamerayı kendisine çeviriyor.

Görüntülerde, "Ordu geldi. Oradaki ordu. Bence ağır silahlı bir ordu. Tapınağın önü vatandaşlarla dolu. Vatandaşlar Buda'nın başının önünde toplanıyor. Ağır silahlı bir ordu kamyonu geldi” sesleri duyuluyor. Görüntüler daha sonra insanların dağıldığını gösterirken, gazetecinin ölüm anından önce ise kesiliyor.

FOTOĞRAFÇI PULITZER ÖDÜLÜ KAZANMIŞTI

Burma'nın Demokratik Sesi tarafından kaydedilen bir başka videoda ise Nagai'nin yere düştüğü ve görünüşe göre bir asker tarafından yakın mesafeden vurulduğu sırada öldüğü an yakalanmıştı. Reuters haber ajansından Adrees Latif'in çektiği olay anına ilişkin fotoğraf, 2008'de Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştı.

Kenji Nagai, 27 Eylül 2007'de, Safran Devrimi olarak bilinen ordu karşıtı barışçıl bir ayaklanmaya sahne olan Yangon şehir merkezindeki gösteriyi kaydederken, askerler o sırada gelip kalabalığı silahla müdahale dağıtmıştı. Japon APF News için çalışan 50 yaşındaki gazeteci Nagai kendisine isabet eden kurşun nedeniyle ağır yaralanmış ve hayatını kaybetmişti. (DIŞ HAERLER)