Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı: Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak
Görür, İstanbul depremi için, "Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir" dedi.
DUVAR - Bursa’da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem konuyu tekrar Marmara'nın gündemine soktu.
Sözcü'den İpek Özbey'e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'un uyarıları yine can sıkacak cinsten.
İstanbul’un yapı stoğu nasıl?
Asya yapısının jeolojik yapısı eski, dolayısıyla çok daha sertleşmiş kayalardan meydana geliyor. Avrupa yakasında daha genç. Eski peynir ile taze peynir gibi düşün. Avrupa yakasında senin bina yaptığın yer genç çökerlerden meydana geliyor. Yeterince kaya niteliği yok. Kumlu, içinde su olan zayıf kayalar. Avrupa bu durumda. Asya ise tam aksi kaya. Bu, depremde yapı stokunu ve deprem dayanıklılığını çok etkiliyor.
Biraz daha açar mısınız, iki örnek aynı depremden farklı mı etkileniyor?
Deprem dalgaları en az 15 kilometre alttan geliyor. Küresel yayılıyor. Havuza su attığında nasıl dalga dalga geliyor, öyle. Altta sağlam kayadan çabucak geçiyor. Önce P dalgası, sonra S dalgası geliyor.
P ve S dalgası nedir?
P ve S dalgası içinden geçtiği zemini farklı etkiliyor. P dalgası bir alıyor, bir bırakıyor, tutup bırakıyor gibi. O zemini deforme ediyor ama hızlı geçiyor. Arkasından S dalgası geliyor. O da aynı deniz dalgası gibi, zemini de öyle etkiliyor. Deprem dalgaları geldiği zaman sağlam zeminden P geçiyor ama asıl yıkıcı olan S dalgası. S dalgası çürük zemine girdiğinde hızı azalıyor. Hemen orayı vurup geçmiyor. Sağlam zeminden geçerken, “galiba deprem oldu” diyorsun. Çürük bir yere geldiğinde yavaşlıyor. Bina sağlam değilse yıkıyor, uzun süre de kaldığı için orada haşat ediyor.