Naci İnci’nin Boğaziçi'ne girişleri kısıtlaması Meclis gündeminde

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci'nin okula girişleri keyfi şekilde engellediğini belirten CHP'li Yüksel Taşkın, Bakan Yusuf Tekin'e uygulamayla ilgili soruşturma olup olmadığını sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci’nin üniversite kampüsüne girişleri kısıtlamasını soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. Taşkın, Milli Eğitim Bakanı’na, yasal hiçbir dayanağı bulunmayan bu uygulama karşısında Bakanlık ve YÖK kanalıyla açılmış bir soruşturma olup olmadığını sordu.

Taşkın, üniversite yönetiminin üniversite mezunları, emekli ya da görevine son verilen akademisyenlerin ve öğrencilerin okula girişini keyfi bir şekilde engeldiğini belirtti. Bu akademisyenler arasında üniversite yönetimi tarafından görevine son verilmek istenen Can Candan,  görevinden uzaklaştırılan Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nden emekli öğretim üyesi Murat Gülsoy, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi’nde çalışmış akademisyen Albert Ali Salah ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri var. Hatta üniversiteye seçimle göreve gelen ilk rektör olan ve 1992-2000 yılları arasında rektörlük yapan Prof. Dr. Üstün Ergüder de 23 Nisan 2024 tarihinde okula alınmamıştı. 

Bu duruma tepki gösteren Prof. Dr. Taşkın şunları ifade etti:

"İnci’nin uygulamaları Boğaziçi Üniversitesi’nin emekli öğretim üyeleri, mezunları, öğrencileri ve aktif çalışan akademisyenleriyle birlikte oluşturduğu geleneği baltalayıcı nitelikte. Mezunların ya da eski akademisyenlerin kampüse girmesine engel olmanın ise, ev sahibini kendi evinden kovmaktan farkı yok. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değil.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi 2022’de 126, 2023’te 43 ve 2024’te 22 olmak üzere toplam 191 kişinin mezun kartını iptal etti. Kaç kişinin kartının hangi gerekçe ile iptal edildiği ise netlikten uzak."