Namibya'dan 'soykırım' davasında İsrail'i destekleyen Almanya'ya tepki
Namibya, Almanya'nın İsrail lehine 'soykırım' davasına dahil olma niyetini eleştirerek 'ırkçı İsrail devletinin Gazze'deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini' reddetti.
DUVAR - Almanya'nın soykırım yaptığını kabul ettiği Güney Afrika ülkesi Namibya, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açılan 'soykırım' davasına İsrail lehine müdahil olmak istemesine tepki gösterdi. Namibya Cumhurbaşkanlığı'nın resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, "Namibya, Almanya'nın ırkçı İsrail devletinin Gazze'deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor" denildi.
Almanya'nın 20'nci yüzyılın ilk soykırımını Namibya topraklarında gerçekleştirdiğini ve halen bu suçun sorumluluğunu tam olarak üstlenmediğini vurgulayan Namibya, Cumhurbaşkanı Hage Geingob'un Almanya'nın İsrail'e karşı açılan 'soykırım' davasını reddetmesinden ötürü derin bir endişe duyduğunu belirtti. Açıklamada, Almanya hükümetinin İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımcı eylemleri savunduğu kaydedildi.
ALMANYA'YA 'KARARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN' ÇAĞRISI
"Almanya, ahlaki olarak Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi'ne bağlılığını ifade edemez" denilen açıklamada, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana devam eden saldırılara atıfla, İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği suçların soykırıma eş olduğu ve savaş suçlarının uluslararası insan hakları örgütleri tarafından da ortaya konduğu vurgulandı. Açıklamada, Geingob'un 31 Aralık 2023'te yaptığı çağrı yinelenerek şöyle denildi:
"Barışsever hiçbir kişi, Gazze'de Filistinlilere karşı yürütülen katliamı görmezden gelemez. Bu bağlamda Geingob, Almanya hükümetine, Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'in soykırım eylemlerini savunmak ve desteklemek üzere üçüncü taraf olarak müdahil olma yönündeki zamansız kararını yeniden gözden geçirme çağrısında bulunuyor."
CUMHURBAŞKANI'NIN EŞİNDEN TEPKİ: 'SAÇMALIK GÖZÜMÜZDEN KAÇMIYOR'
Namibya Cumhurbaşkanı'nın eşi Monica Geingos da X sosyal medya hesabından Almanya'ya tepki gösterdi. Geingos, paylaşımında, "Almanya'nın Namibya'da gerçekleştirdiği Herero-Nama soykırımının hazırlıkları 12 Ocak 1904'te başladı. Almanya'nın 12 Ocak 2024'te İsrail'e yönelik soykırım suçlamalarını reddederek 'suçlamanın siyasi araç haline getirildiği' uyarısında bulunmasının saçmalığı gözümüzden kaçmıyor" ifadelerini kullandı.
Almanya, 12 Ocak'ta Uluslararası Adalet Divanı'nın çalışmalarını desteklediğini ve ana davada üçüncü taraf olarak İsrail lehine müdahil olma niyeti taşıdığını açıklamıştı.
ALMANYA, NAMİBYA'DA SOYKIRIM YAPILDIĞINI KABUL ETTİ
Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirilmişti. Sömürgecilere karşı direnen halkların hedef alındığı soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetmişti. Soykırım neticesinde, Herorolar nüfuslarının en az yüzde 70'ini, Namalar ise nüfuslarının en az yüzde 50'sini kaybetmişti. Almanya, 2021'de Namibya’da işlenen suçları soykırım olarak kabul etse de tazminat ödemeyi kabul etmedi. (DIŞ HABERLER)
Namibia rejects Germany’s Support of the Genocidal Intent of the Racist Israeli State against Innocent Civilians in Gaza
— Namibian Presidency (@NamPresidency) January 13, 2024
On Namibian soil, #Germany committed the first genocide of the 20th century in 1904-1908, in which tens of thousands of innocent Namibians died in the most… pic.twitter.com/ZxwWxLv8yt